Het hart van Europa, Duitsland, heeft het zwaar te verduren gehad in het afgelopen jaar, waarbij de grootste economie van het continent met 0,3% kromp. Eens een economische krachtpatser, wordt Duitsland nu geconfronteerd met een complexe reeks uitdagingen, waaronder duurdere energie, hogere rentetarieven, een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten en een thuisgekweekte begrotingscrisis.
Sinds de laatste maanden van 2022 zit de Duitse economie vast in stagnatie te midden van deze talrijke obstakels. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelde dat Duitsland vorig jaar de slechtst presterende ontwikkelde economie zou zijn, een opvallende ommekeer van zijn positie als rolmodel voor expansie toen andere landen worstelden.
Volgens een voorlopige ruwe schatting van het Duitse Federale Bureau voor de Statistiek kromp de economie waarschijnlijk ook met 0,3% in het vierde kwartaal, na een stagnatie in het derde kwartaal. Officiële cijfers voor de laatste drie maanden van 2023 worden verwacht op 30 januari.
De huidige discussie draait om de vraag waarom Duitsland is vastgelopen. Energie-intensieve industrieën moeten hogere aardgasprijzen betalen nadat ze de goedkope levering van Rusland verloren na de invasie van Oekraïne. Daarnaast schrok een golf van inflatie consumenten af van bestedingen.
Bedrijven klagen dat ze geen hooggeschoolde banen kunnen invullen, en een wereldwijde vertraging in de productie laat zich voelen in de omvangrijke fabriekssector van het land.
De hogere rentetarieven van de Europese Centrale Bank, bedoeld om inflatie te beteugelen, hebben de bouw van nieuwe appartementen en kantoren belemmerd.
De overheid werd ook geconfronteerd met een begrotingscrisis nadat het constitutionele hof van Duitsland oordeelde dat tientallen miljarden euro's die oorspronkelijk bedoeld waren om de gevolgen van de COVID-19-pandemie op te vangen, niet konden worden herbestemd voor maatregelen om klimaatverandering te bestrijden en het land te moderniseren. De begrotingen voor 2023 en 2024 moesten worden herzien.
Sommigen wijzen op een langdurig gebrek aan investeringen in infrastructuur, zoals spoorwegen en snelle internetverbindingen, omdat de regering zich richtte op het in evenwicht brengen van de begroting onder een grondwetswijziging uit 2009 die het begrotingstekort beperkte. De Duitse dilemma's stapelen zich op, waardoor de voormalige economische reus op zoek is naar oplossingen te midden van een onzekere toekomst.
Reacties
Een reactie posten