Doorgaan naar hoofdcontent

De Wereld Kan Binnen 10 Jaar Haar Eerste Biljonair Krijgen

                                                          


           In een onthullend rapport heeft de anti-armoedeorganisatie Oxfam International aangegeven dat de wereld mogelijk binnen een decennium haar allereerste biljonair kan verwelkomen. Dit nieuws komt naar voren in hun jaarlijkse beoordeling van wereldwijde ongelijkheden, die strategisch wordt gepresenteerd tijdens de bijeenkomst van politieke en zakelijke elites in het Zwitserse skioord Davos.Oxfam, dat al jaren probeert de groeiende kloof tussen de superrijken en het grootste deel van de wereldbevolking tijdens het jaarlijkse World Economic Forum aan de kaak te stellen, stelt dat deze ongelijkheid is "geïntensiveerd" sinds de uitbraak van de coronaviruspandemie.Volgens het rapport zijn de fortuinen van de vijf rijkste mannen - Tesla CEO Elon Musk, Bernard Arnault en zijn familie van het luxebedrijf LVMH, Amazon-oprichter Jeff Bezos, Oracle-oprichter Larry Ellison en beleggingsgoeroe Warren Buffett - met 114% in reële termen gestegen sinds 2020, het jaar waarin de wereld werd getroffen door de pandemie.


Amitabh Behar, waarnemend uitvoerend directeur van Oxfam, benadrukte tijdens een interview in Davos dat de wereld een "decennium van verdeeldheid" betreedt. "De top vijf miljardairs hebben hun rijkdom verdubbeld, terwijl bijna 5 miljard mensen armer zijn geworden," zei hij.


Oxfam voorspelt dat we binnenkort een biljonair kunnen hebben, iemand met duizend miljard dollar, terwijl het bestrijden van armoede meer dan 200 jaar zou vergen. Deze mogelijke mijlpaal zou de waarde van olie-rijke Saoedi-Arabië evenaren.


Momenteel staat Musk bovenaan de lijst van rijkste mensen op aarde, met een persoonlijk fortuin van net onder de $250 miljard volgens Oxfam, dat cijfers van Forbes hanteerde.


In schril contrast meldde de organisatie dat bijna 5 miljard mensen armer zijn geworden sinds het begin van de pandemie, waarbij veel ontwikkelingslanden niet in staat waren financiële steun te bieden zoals rijkere landen dat wel konden tijdens lockdowns.


Oxfam benadrukte ook dat de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022, die energie- en voedselkosten deed stijgen, onevenredig zwaar trof op de armste landen.


Met Brazilië als gastheer van de G20-top van dit jaar, een bijeenkomst van de belangrijkste industriële en ontwikkelingslanden, is het volgens Max Lawson, het hoofd van het ongelijkheidsbeleid van Oxfam, een "goed moment om bewustwording te creëren" over ongelijkheden.


De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft kwesties die het ontwikkelingsgebied aangaan centraal gesteld in de G20-agenda.


Oxfam suggereert maatregelen die moeten worden overwogen in een "ongelijkheid-bestrijdende" agenda, waaronder de permanente belasting van de rijksten in elk land, effectievere belastingheffing van grote bedrijven en een hernieuwde inzet tegen belastingontwijking.


Voor het berekenen van de top vijf rijkste miljardairs gebruikte Oxfam cijfers van Forbes van november 2023. Hun totale rijkdom bedroeg toen $869 miljard, een stijging van $340 miljard in maart 2020, een nominale toename van 155%.

Voor de onderste 60% van de wereldbevolking gebruikte Oxfam cijfers uit het UBS Global Wealth Report 2023 en het Credit Suisse Global Wealth Databook 2019, die dezelfde methodologie hanteerden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cryptocurrency Transfers of Millions: XRP, Bitcoin en Ethereum in Spotlight

In een dag gekenmerkt door aanzienlijke bewegingen binnen de cryptocurrency-markt, hebben Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en XRP zich ontpopt als brandpunten. Ze houden de cryptogemeenschap in hun greep met transacties van aanzienlijke financiële omvang. De dag begon met een substantiële Ethereum-overdracht. Een bedrag van 14.768 ETH, ter waarde van $33,5 miljoen, verplaatste zich vanuit een niet nader genoemde portemonnee naar het gerenommeerde Coinbase-platform (NASDAQ:COIN). Deze omvangrijke transactie zette het toneel voor een reeks opmerkelijke bewegingen binnen het cryptocurrency-landschap. Vervolgens stroomde naadloos 27,7 miljoen XRP, gelijk aan $14,48 miljoen, naar de Bitstamp-beurs. Sterke aanwijzingen suggereren dat deze overdracht nauw verbonden is met initiatieven die gericht zijn op het versterken van de liquiditeit voor de Ripple Payments-service, waarvoor Bitstamp een essentiële provider is. Het hoogtepunt van de crypto-overdrachten vandaag vond plaats in de afgelopen ure

Bitcoin Rally: BlackRock's BTC ETF Poised to Overtake Grayscale's GBTC in Trading Volume

Bitcoin (BTC) is making waves once again, reclaiming the $43,000 milestone and surging over 2% in a single day. This resurgence follows a 10% dip on January 22, when Bitcoin briefly fell below $40,000. Now, nearly three weeks after the SEC gave the green light to spot BTC ETFs, the crypto market is witnessing heightened activity, with BTC trading volume surging nearly 20% in just 24 hours. The recent dip in Bitcoin's price was attributed to selling pressure from outflows in the Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), a converted BTC exchange-traded fund issued by Grayscale, a prominent crypto asset manager. For the first two weeks after the approval of spot BTC ETFs, GBTC outpaced other ETFs from BlackRock and Fidelity, recording approximately $4 billion in outflows. However, the latest data indicates a potential shift in this pattern. According to Bloomberg's James Seyffart, BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) has emerged with a slight lead, boasting $2 million more in trades

Bitcoin Zakt Naar $40,000 - Laagste Punt Sinds Lancering Bitcoin ETFs

Bitcoin dook maandag naar een dieptepunt van zeven weken, met een koers net onder de $40.000 voor het eerst sinds de lancering van 11 spot bitcoin exchange-traded funds op 11 januari. De grootste cryptocurrency ter wereld stond laatst 3,98% lager op $39.938,00, handelend op het laagste niveau sinds 4 december na een korte opleving. Ether, de op een na grootste cryptocurrency, stond 6,37% lager op $2.328,30. Bitcoin was eerder gestegen vanwege de groeiende opwinding dat de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) bitcoin ETFs zou goedkeuren, waardoor de cryptocurrency toegankelijk zou worden voor een reeks nieuwe investeerders. Bitcoin steeg met ongeveer 70% vanaf augustus, toen een federale rechtbank de SEC dwong haar besluit om de bitcoin ETF-aanvraag van Grayscale Investments af te wijzen, te herzien. Sommige analisten hadden verwacht dat bitcoin aanvankelijk wat van die winsten zou terugdraaien. Anderen zeiden op maandag dat de cryptocurrency moeite had om te concurreren met tr