Doorgaan naar hoofdcontent

Inflatie in de Eurozone daalt naar 4.3% in September!

In een opmerkelijke ontwikkeling is de jaarlijkse inflatie in de eurozone in september gedaald naar het laagste niveau sinds oktober 2021, met een percentage van 4.3%, volgens recente cijfers. Dit markeert een aanzienlijke daling ten opzichte van de 5.2% die in augustus werd geregistreerd, terwijl de maand-op-maand inflatie daalde van 0.5% naar 0.3%. Wat zijn de implicaties van deze daling voor de economie van de eurozone en de beslissingen van de Europese Centrale Bank (ECB)?


Deze inflatiedaling komt op een interessant moment, aangezien de ECB in september besloot om de rentetarieven te verhogen naar een recordniveau van 4%. Deze beslissing werd omschreven als een "dovish hike" omdat de ECB ook haar sterkste suggestie tot nu toe gaf dat haar beleidsraad van mening is dat de rentetarieven mogelijk al op voldoende hoge niveaus liggen om de inflatie op middellange termijn naar het beoogde niveau te brengen.


Volgens de meest recente macro-economische voorspellingen van de ECB zal de inflatie in het eurogebied dit jaar naar verwachting gemiddeld 5.6% bedragen, om vervolgens in 2024 te dalen tot 3.2% en in 2025 tot 2.1%. Functionarissen hebben geprobeerd de verwachtingen voor toekomstige renteverlagingen te temperen, waarbij de gouverneur van de Franse centrale bank, Francois Villeroy de Galhau, deze week tegen CNBC zei dat het "voorbarig" zou zijn om te wedden wanneer de eerste verlaging zal plaatsvinden.


De situatie blijft echter complex, met de ECB die voor het eurogebied een bescheiden economische groei van 0.7% voorspelt voor dit jaar, gevolgd door 1% en 1.5% over de komende twee jaar.


Bovendien kan de recente stijging van de olieprijzen een risico vormen voor de inflatievooruitzichten van de bank.


Het inflatiebeeld verschilt sterk tussen Europese landen. Zo blijven jaarlijkse prijsstijgingen in Duitsland, de grootste economie van de eurozone, ruim boven het streefniveau van 4.3%, terwijl het land ook kampt met economische krimp. Schattingen van Eurostat, het statistische bureau van de EU, tonen aan dat de geharmoniseerde inflatie in de eurozone in september 5.6% bedroeg in Frankrijk en 3.2% in Spanje, terwijl Slowakije en Slovenië te maken hebben met inflatiecijfers van respectievelijk 8.9% en 7.1%.
Het is duidelijk dat de inflatie in de eurozone een complex en evoluerend verhaal is dat invloed heeft op zowel het monetair beleid als de economische vooruitzichten in de regio. Beleggers, economen en beleidsmakers zullen deze ontwikkelingen nauwlettend moeten volgen om de mogelijke impact op de markten en de bredere economie beter te begrijpen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Crypto-analist voorspelt: 'Bitcoin op weg naar prijsstijging tot $76.000'

Kevin Svenson, een bekende expert op het gebied van cryptocurrency, heeft onlangs opgemerkt dat Bitcoin zich momenteel in een interessante positie bevindt. Hij suggereert dat er mogelijk een gunstige verandering in de koers van Bitcoin op komst is. Svenson heeft specifieke patronen geïdentificeerd op de kortetermijngrafieken die erop wijzen dat de waarde van Bitcoin kan stijgen. Als je hier meer over zou willen weten blijf vooral lezen! Recente grafieken laten zien dat Bitcoin een patroon vertoont dat bekend staat als een 'omgekeerd hoofd-en-schouderspatroon'. Dit patroon kan worden geïnterpreteerd als een mogelijke ommekeer in de prijsrichting, wat zou kunnen resulteren in een stijging van de Bitcoin-koers. Technische analisten beschouwen dit als een veelbelovend signaal, hoewel het geen garantie is voor toekomstige resultaten. Svenson voorspelt dat Bitcoin mogelijk een nieuw hoogtepunt kan bereiken van $76.000, gebaseerd op deze patronen en indicatoren. Hij wijst erop dat Bi

Kaleo voorspelt: "Bitcoin staat op het punt een nieuwe recordhoogte te bereiken."

De gerenommeerde analist Kaleo merkt op dat Bitcoin momenteel een vergelijkbare koersbeweging vertoont als in december 2023 tot januari 2024. Destijds werd de markt gekenmerkt door anticipatie op de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Kaleo voorspelt nu een opwaartse beweging van de Bitcoin koers richting een nieuwe all-time high rond de halvering. Echter, direct daarna voorziet hij een aanzienlijke correctie, gevolgd door een nieuwe stijging van Bitcoin. Bitcoin vertoont een koerspatroon dat lijkt op eerdere bewegingen. "Mijn huidige favoriete prijsstructuurvergelijking is gebaseerd op het tijdsframe vóór de ETF in december. Bitcoin zou gemakkelijk kunnen stijgen naar nieuwe hoogtepunten in de aanloop naar de halvering later deze week, gevolgd door een verkoopgolf en een geleidelijke opwaartse trend naar nieuwe pieken," aldus Kaleo. De onderstaande grafiek toont de Bitcoin-koers in de aanloop naar de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Bron: Tr

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.   Ben je ook benieuwd hoe Nederlandse huishoudens ondanks alle opschudding in de bankensector winst hebben weten te behalen op hun beleggingen in de eerste drie maanden van dit jaar? Nou, volgens de laatste updates van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben ze niet alleen winst geboekt, maar hebben ze ook een groter deel van hun beleggingsportefeuille toegewijd aan aandelen en obligaties van banken. Je gelooft het misschien niet, maar de gezamenlijke waarde van de beleggingen van Nederlandse huishoudens is in het eerste kwartaal met maar liefst 7,8 miljard euro gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is toch wel een knappe stijging van ruim 5 procent, toch? Het is eigenlijk voor het eerst sinds eind 2021 dat we zo'n enorme groei hebben gezien in één kwartaal. Ondanks alle turbulentie op de financiële markten door gebeurtenissen zoals het omvallen van regionale banken in de Verenigde Staten en de crisis bij Credit