Doorgaan naar hoofdcontent

Inflatie in de Eurozone daalt naar 4.3% in September!

In een opmerkelijke ontwikkeling is de jaarlijkse inflatie in de eurozone in september gedaald naar het laagste niveau sinds oktober 2021, met een percentage van 4.3%, volgens recente cijfers. Dit markeert een aanzienlijke daling ten opzichte van de 5.2% die in augustus werd geregistreerd, terwijl de maand-op-maand inflatie daalde van 0.5% naar 0.3%. Wat zijn de implicaties van deze daling voor de economie van de eurozone en de beslissingen van de Europese Centrale Bank (ECB)?


Deze inflatiedaling komt op een interessant moment, aangezien de ECB in september besloot om de rentetarieven te verhogen naar een recordniveau van 4%. Deze beslissing werd omschreven als een "dovish hike" omdat de ECB ook haar sterkste suggestie tot nu toe gaf dat haar beleidsraad van mening is dat de rentetarieven mogelijk al op voldoende hoge niveaus liggen om de inflatie op middellange termijn naar het beoogde niveau te brengen.


Volgens de meest recente macro-economische voorspellingen van de ECB zal de inflatie in het eurogebied dit jaar naar verwachting gemiddeld 5.6% bedragen, om vervolgens in 2024 te dalen tot 3.2% en in 2025 tot 2.1%. Functionarissen hebben geprobeerd de verwachtingen voor toekomstige renteverlagingen te temperen, waarbij de gouverneur van de Franse centrale bank, Francois Villeroy de Galhau, deze week tegen CNBC zei dat het "voorbarig" zou zijn om te wedden wanneer de eerste verlaging zal plaatsvinden.


De situatie blijft echter complex, met de ECB die voor het eurogebied een bescheiden economische groei van 0.7% voorspelt voor dit jaar, gevolgd door 1% en 1.5% over de komende twee jaar.


Bovendien kan de recente stijging van de olieprijzen een risico vormen voor de inflatievooruitzichten van de bank.


Het inflatiebeeld verschilt sterk tussen Europese landen. Zo blijven jaarlijkse prijsstijgingen in Duitsland, de grootste economie van de eurozone, ruim boven het streefniveau van 4.3%, terwijl het land ook kampt met economische krimp. Schattingen van Eurostat, het statistische bureau van de EU, tonen aan dat de geharmoniseerde inflatie in de eurozone in september 5.6% bedroeg in Frankrijk en 3.2% in Spanje, terwijl Slowakije en Slovenië te maken hebben met inflatiecijfers van respectievelijk 8.9% en 7.1%.
Het is duidelijk dat de inflatie in de eurozone een complex en evoluerend verhaal is dat invloed heeft op zowel het monetair beleid als de economische vooruitzichten in de regio. Beleggers, economen en beleidsmakers zullen deze ontwikkelingen nauwlettend moeten volgen om de mogelijke impact op de markten en de bredere economie beter te begrijpen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cryptocurrency Transfers of Millions: XRP, Bitcoin en Ethereum in Spotlight

In een dag gekenmerkt door aanzienlijke bewegingen binnen de cryptocurrency-markt, hebben Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en XRP zich ontpopt als brandpunten. Ze houden de cryptogemeenschap in hun greep met transacties van aanzienlijke financiële omvang. De dag begon met een substantiële Ethereum-overdracht. Een bedrag van 14.768 ETH, ter waarde van $33,5 miljoen, verplaatste zich vanuit een niet nader genoemde portemonnee naar het gerenommeerde Coinbase-platform (NASDAQ:COIN). Deze omvangrijke transactie zette het toneel voor een reeks opmerkelijke bewegingen binnen het cryptocurrency-landschap. Vervolgens stroomde naadloos 27,7 miljoen XRP, gelijk aan $14,48 miljoen, naar de Bitstamp-beurs. Sterke aanwijzingen suggereren dat deze overdracht nauw verbonden is met initiatieven die gericht zijn op het versterken van de liquiditeit voor de Ripple Payments-service, waarvoor Bitstamp een essentiële provider is. Het hoogtepunt van de crypto-overdrachten vandaag vond plaats in de afgelopen ure

Bitcoin Rally: BlackRock's BTC ETF Poised to Overtake Grayscale's GBTC in Trading Volume

Bitcoin (BTC) is making waves once again, reclaiming the $43,000 milestone and surging over 2% in a single day. This resurgence follows a 10% dip on January 22, when Bitcoin briefly fell below $40,000. Now, nearly three weeks after the SEC gave the green light to spot BTC ETFs, the crypto market is witnessing heightened activity, with BTC trading volume surging nearly 20% in just 24 hours. The recent dip in Bitcoin's price was attributed to selling pressure from outflows in the Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), a converted BTC exchange-traded fund issued by Grayscale, a prominent crypto asset manager. For the first two weeks after the approval of spot BTC ETFs, GBTC outpaced other ETFs from BlackRock and Fidelity, recording approximately $4 billion in outflows. However, the latest data indicates a potential shift in this pattern. According to Bloomberg's James Seyffart, BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) has emerged with a slight lead, boasting $2 million more in trades

Bitcoin Zakt Naar $40,000 - Laagste Punt Sinds Lancering Bitcoin ETFs

Bitcoin dook maandag naar een dieptepunt van zeven weken, met een koers net onder de $40.000 voor het eerst sinds de lancering van 11 spot bitcoin exchange-traded funds op 11 januari. De grootste cryptocurrency ter wereld stond laatst 3,98% lager op $39.938,00, handelend op het laagste niveau sinds 4 december na een korte opleving. Ether, de op een na grootste cryptocurrency, stond 6,37% lager op $2.328,30. Bitcoin was eerder gestegen vanwege de groeiende opwinding dat de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) bitcoin ETFs zou goedkeuren, waardoor de cryptocurrency toegankelijk zou worden voor een reeks nieuwe investeerders. Bitcoin steeg met ongeveer 70% vanaf augustus, toen een federale rechtbank de SEC dwong haar besluit om de bitcoin ETF-aanvraag van Grayscale Investments af te wijzen, te herzien. Sommige analisten hadden verwacht dat bitcoin aanvankelijk wat van die winsten zou terugdraaien. Anderen zeiden op maandag dat de cryptocurrency moeite had om te concurreren met tr