De cryptomarkt lijkt zich te herstellen van de grote problemen van 2022, maar krijgt tegelijkertijd te maken met nieuwe ontwikkelingen vanuit de overheid. In de VS wordt er gejaagd op stablecoins, terwijl in Europa een strijd lijkt te zijn losgebarsten tussen wetgevers en de cryptocurrency-industrie.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren een persbericht uitgegeven met nieuwe standaarden die Europese banken moeten gebruiken op het gebied van cryptocurrency.
Crypto Winter brengt meer beperkingen met zich mee
De ECB gaf in het persbericht eerst een statement over de cryptowinter. Dit zal laten zien hoe riskant de
cryptocurrency is om te gebruiken. Verder stelde de ECB dat, op enkele uitzonderingen na, Europese banken op dit moment niet veel doen met cryptocurrencies.
Het mag geen verrassing heten dat de ECB nieuwe standaarden voorstelt. Er zijn al enige tijd discussies gaande over het onderverdelen van cryptocurrencies in verschillende categorieën en de vraag hoeveel banken in een bepaalde categorie zouden moeten doen.
Er zijn momenteel twee groepen; Groep 1 is voor stablecoins en tokenized traditionele investeringen die aan specifieke eisen voldoen. In groep 2 vindt u alle munten die niet aan deze eis voldoen, evenals cryptomunten die geen volledig onderpand hebben.
Wat is het doel van deze beperkingen?
Het doel van consumentenbescherming is om banken niet toe te staan teveel cryptocurrencies van risicogroepen te bezitten. Als de prijs van cryptocurrencies plotseling keldert en een aanzienlijk deel van de activa van uw bank in cryptocurrencies zit, kan uw spaargeld in gevaar komen.
Om deze reden heeft de ECB bepaald dat cryptobanken van Groep 2 maximaal 1% van hun totale activa mogen uitmaken. Daarnaast geldt een risicowegingsprincipe van 1.250%.
Dit betekent dat banken voor elke euro die ze in cryptocurrencies bezitten, 1.250% aan andere activa moeten bezitten. Er zijn een aantal meer specifieke regels met betrekking tot het kapitaal dat een bank mag hebben.
Wat vind jij van deze specifieke ontwikkeling? en zou jij crypto bij een bank kopen ?
Reacties
Een reactie posten