Denis Mihaqlovic Dubnikov staat gepland voor een vijfdaags juryproces dat begint op 4 oktober.
De Verenigde Staten hebben een vermeende witwasser van cryptocurrency geld uit Nederland uitgeleverd, volgens een persbericht van het Ministerie van Justitie.
Denis Mihaqloviv Dubnikov, 29 jaar, Russisch staatsburger, verscheen woensdag voor de federale rechtbank in Portland, Oregon, en een vijfdaags juryproces begint op 4 oktober. Als Dubnikov wordt veroordeeld, hangt hem een maximale gevangenisstraf van 20 jaar boven het hoofd, aldus het persbericht van het ministerie van Justitie.
Het DOJ citeert gerechtelijke documenten die beweren dat Dubnikov en zijn medeplichtigen losgeld hebben witgewassen van slachtoffers van Ryuk ransomware aanvallen.
"Na ontvangst van losgeldbetalingen zouden Ryuk-actoren, Dubnikov en zijn medeplichtigen, en anderen die betrokken waren bij de regeling, verschillende financiële transacties hebben uitgevoerd, waaronder internationale financiële transacties, om de aard, bron, locatie, eigendom en controle van de losgeldopbrengsten te verbergen", aldus de DOJ.
Ryuk is een ransomware-software die wereldwijd duizenden slachtoffers heeft gemaakt.
Dubnikov zou meer dan $400.000 aan Ryuk losgeld hebben witgewassen. "Degenen die betrokken waren bij de samenzwering hebben minstens 70 miljoen dollar aan losgeldopbrengsten witgewassen," beweert de DOJ.
Meerdere instanties werken aan de zaak. Het Justice Department's Office of International Affairs heeft de uitlevering van Dubnikov behandeld en de inspanningen gecoördineerd met de Ransomware and Digital Extortion Task Force van het ministerie, die is opgericht om digitale afpersingsaanvallen te bestrijden. Het Portland Field Office van de FBI onderzoekt de zaak.
Reacties
Een reactie posten