Doorgaan naar hoofdcontent

Olieprijs daalt meer dan $2 door zorgen over vraag en blijvende productieverlagingen

Op woensdag daalde de olieprijs, ondanks toezeggingen van Saoedi-Arabië en Rusland om de productieverlagingen voor ruwe olie voort te zetten tot het einde van 2023, werden tenietgedaan door zorgen over de vraag als gevolg van macro-economische tegenwind.


Brent ruwe olie-futures daalden met $2,02, of 2,22%, tot $88,90 per vat om 12:28 GMT, terwijl Amerikaanse West Texas Intermediate ruwe olie (WTI) $2,10, of 2,35%, daalde tot $87,13 per vat.


Tijdens de online vergadering van het OPEC+ Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC) op woensdag bleef het outputbeleid van de groep onveranderd, zeiden twee bronnen terwijl de vergadering gaande was.


Een verklaring zei dat de JMMC op 26 november weer zal samenkomen.


De olieprijzen blijven onder druk staan door zorgen over de vraag, aangewakkerd door macro-economische tegenwind.


"De aandacht van de markt is verschoven van de focus op de krapte op korte termijn naar de gevolgen van langdurig hogere rentetarieven, de onderdrukte macro-omgeving die dat met zich meebrengt, en hoe OPEC+ daarmee zal omgaan wanneer het op 26 november bijeenkomt," zei Investec-analist Callum Macpherson.


Het ministerie van Energie van Saoedi-Arabië bevestigde op woensdag dat het zijn vrijwillige productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag (vpd) ruwe olie zal voortzetten tot het einde van dit jaar.


Rusland zei dat het zijn huidige verlaging van de uitvoer van 300.000 vpd ruwe olie tot het einde van het jaar zal voortzetten en dat het zijn vrijwillige productieverlaging van 500.000 vpd, die in april was ingesteld, in november zal herzien.


De Russische vicepremier Alexander Novak zei dat gezamenlijke vrijwillige verlagingen door Rusland en Saoedi-Arabië hebben geholpen om de oliemarkten in evenwicht te brengen.


Novak verwelkomde ook het positieve effect dat het exportverbod voor diesel en benzine van het Kremlin heeft gehad op de binnenlandse markt en voegde eraan toe dat de regering de brandstofprijzen in Rusland blijft volgen.


Eerder op woensdag meldde de dagelijkse Kommersant dat Rusland bereid zou kunnen zijn om zijn dieselverbod in de komende dagen te versoepelen, onder verwijzing naar niet-geïdentificeerde bronnen.


Een sterke Amerikaanse dollar zou ook invloed kunnen hebben op het sentiment van investeerders.


De huidige kracht van de dollar is "een rally die alle markten, inclusief olie, zal blijven achtervolgen, zelfs als er, zoals nu, een overtuigende fundamentele achtergrond is," zei PVM-analist John Evans.


Als handelsvaluta voor olie maakt een sterke dollar olie relatief duur voor houders van andere valuta's, wat de vraag kan verminderen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Cryptocurrency Transfers of Millions: XRP, Bitcoin en Ethereum in Spotlight

In een dag gekenmerkt door aanzienlijke bewegingen binnen de cryptocurrency-markt, hebben Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en XRP zich ontpopt als brandpunten. Ze houden de cryptogemeenschap in hun greep met transacties van aanzienlijke financiële omvang. De dag begon met een substantiële Ethereum-overdracht. Een bedrag van 14.768 ETH, ter waarde van $33,5 miljoen, verplaatste zich vanuit een niet nader genoemde portemonnee naar het gerenommeerde Coinbase-platform (NASDAQ:COIN). Deze omvangrijke transactie zette het toneel voor een reeks opmerkelijke bewegingen binnen het cryptocurrency-landschap. Vervolgens stroomde naadloos 27,7 miljoen XRP, gelijk aan $14,48 miljoen, naar de Bitstamp-beurs. Sterke aanwijzingen suggereren dat deze overdracht nauw verbonden is met initiatieven die gericht zijn op het versterken van de liquiditeit voor de Ripple Payments-service, waarvoor Bitstamp een essentiële provider is. Het hoogtepunt van de crypto-overdrachten vandaag vond plaats in de afgelopen ure

Bitcoin Rally: BlackRock's BTC ETF Poised to Overtake Grayscale's GBTC in Trading Volume

Bitcoin (BTC) is making waves once again, reclaiming the $43,000 milestone and surging over 2% in a single day. This resurgence follows a 10% dip on January 22, when Bitcoin briefly fell below $40,000. Now, nearly three weeks after the SEC gave the green light to spot BTC ETFs, the crypto market is witnessing heightened activity, with BTC trading volume surging nearly 20% in just 24 hours. The recent dip in Bitcoin's price was attributed to selling pressure from outflows in the Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), a converted BTC exchange-traded fund issued by Grayscale, a prominent crypto asset manager. For the first two weeks after the approval of spot BTC ETFs, GBTC outpaced other ETFs from BlackRock and Fidelity, recording approximately $4 billion in outflows. However, the latest data indicates a potential shift in this pattern. According to Bloomberg's James Seyffart, BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) has emerged with a slight lead, boasting $2 million more in trades

Bitcoin Zakt Naar $40,000 - Laagste Punt Sinds Lancering Bitcoin ETFs

Bitcoin dook maandag naar een dieptepunt van zeven weken, met een koers net onder de $40.000 voor het eerst sinds de lancering van 11 spot bitcoin exchange-traded funds op 11 januari. De grootste cryptocurrency ter wereld stond laatst 3,98% lager op $39.938,00, handelend op het laagste niveau sinds 4 december na een korte opleving. Ether, de op een na grootste cryptocurrency, stond 6,37% lager op $2.328,30. Bitcoin was eerder gestegen vanwege de groeiende opwinding dat de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) bitcoin ETFs zou goedkeuren, waardoor de cryptocurrency toegankelijk zou worden voor een reeks nieuwe investeerders. Bitcoin steeg met ongeveer 70% vanaf augustus, toen een federale rechtbank de SEC dwong haar besluit om de bitcoin ETF-aanvraag van Grayscale Investments af te wijzen, te herzien. Sommige analisten hadden verwacht dat bitcoin aanvankelijk wat van die winsten zou terugdraaien. Anderen zeiden op maandag dat de cryptocurrency moeite had om te concurreren met tr