Doorgaan naar hoofdcontent

Olieprijs daalt meer dan $2 door zorgen over vraag en blijvende productieverlagingen

Op woensdag daalde de olieprijs, ondanks toezeggingen van Saoedi-Arabië en Rusland om de productieverlagingen voor ruwe olie voort te zetten tot het einde van 2023, werden tenietgedaan door zorgen over de vraag als gevolg van macro-economische tegenwind.


Brent ruwe olie-futures daalden met $2,02, of 2,22%, tot $88,90 per vat om 12:28 GMT, terwijl Amerikaanse West Texas Intermediate ruwe olie (WTI) $2,10, of 2,35%, daalde tot $87,13 per vat.


Tijdens de online vergadering van het OPEC+ Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC) op woensdag bleef het outputbeleid van de groep onveranderd, zeiden twee bronnen terwijl de vergadering gaande was.


Een verklaring zei dat de JMMC op 26 november weer zal samenkomen.


De olieprijzen blijven onder druk staan door zorgen over de vraag, aangewakkerd door macro-economische tegenwind.


"De aandacht van de markt is verschoven van de focus op de krapte op korte termijn naar de gevolgen van langdurig hogere rentetarieven, de onderdrukte macro-omgeving die dat met zich meebrengt, en hoe OPEC+ daarmee zal omgaan wanneer het op 26 november bijeenkomt," zei Investec-analist Callum Macpherson.


Het ministerie van Energie van Saoedi-Arabië bevestigde op woensdag dat het zijn vrijwillige productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag (vpd) ruwe olie zal voortzetten tot het einde van dit jaar.


Rusland zei dat het zijn huidige verlaging van de uitvoer van 300.000 vpd ruwe olie tot het einde van het jaar zal voortzetten en dat het zijn vrijwillige productieverlaging van 500.000 vpd, die in april was ingesteld, in november zal herzien.


De Russische vicepremier Alexander Novak zei dat gezamenlijke vrijwillige verlagingen door Rusland en Saoedi-Arabië hebben geholpen om de oliemarkten in evenwicht te brengen.


Novak verwelkomde ook het positieve effect dat het exportverbod voor diesel en benzine van het Kremlin heeft gehad op de binnenlandse markt en voegde eraan toe dat de regering de brandstofprijzen in Rusland blijft volgen.


Eerder op woensdag meldde de dagelijkse Kommersant dat Rusland bereid zou kunnen zijn om zijn dieselverbod in de komende dagen te versoepelen, onder verwijzing naar niet-geïdentificeerde bronnen.


Een sterke Amerikaanse dollar zou ook invloed kunnen hebben op het sentiment van investeerders.


De huidige kracht van de dollar is "een rally die alle markten, inclusief olie, zal blijven achtervolgen, zelfs als er, zoals nu, een overtuigende fundamentele achtergrond is," zei PVM-analist John Evans.


Als handelsvaluta voor olie maakt een sterke dollar olie relatief duur voor houders van andere valuta's, wat de vraag kan verminderen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Crypto-analist voorspelt: 'Bitcoin op weg naar prijsstijging tot $76.000'

Kevin Svenson, een bekende expert op het gebied van cryptocurrency, heeft onlangs opgemerkt dat Bitcoin zich momenteel in een interessante positie bevindt. Hij suggereert dat er mogelijk een gunstige verandering in de koers van Bitcoin op komst is. Svenson heeft specifieke patronen geïdentificeerd op de kortetermijngrafieken die erop wijzen dat de waarde van Bitcoin kan stijgen. Als je hier meer over zou willen weten blijf vooral lezen! Recente grafieken laten zien dat Bitcoin een patroon vertoont dat bekend staat als een 'omgekeerd hoofd-en-schouderspatroon'. Dit patroon kan worden geïnterpreteerd als een mogelijke ommekeer in de prijsrichting, wat zou kunnen resulteren in een stijging van de Bitcoin-koers. Technische analisten beschouwen dit als een veelbelovend signaal, hoewel het geen garantie is voor toekomstige resultaten. Svenson voorspelt dat Bitcoin mogelijk een nieuw hoogtepunt kan bereiken van $76.000, gebaseerd op deze patronen en indicatoren. Hij wijst erop dat Bi

Kaleo voorspelt: "Bitcoin staat op het punt een nieuwe recordhoogte te bereiken."

De gerenommeerde analist Kaleo merkt op dat Bitcoin momenteel een vergelijkbare koersbeweging vertoont als in december 2023 tot januari 2024. Destijds werd de markt gekenmerkt door anticipatie op de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Kaleo voorspelt nu een opwaartse beweging van de Bitcoin koers richting een nieuwe all-time high rond de halvering. Echter, direct daarna voorziet hij een aanzienlijke correctie, gevolgd door een nieuwe stijging van Bitcoin. Bitcoin vertoont een koerspatroon dat lijkt op eerdere bewegingen. "Mijn huidige favoriete prijsstructuurvergelijking is gebaseerd op het tijdsframe vóór de ETF in december. Bitcoin zou gemakkelijk kunnen stijgen naar nieuwe hoogtepunten in de aanloop naar de halvering later deze week, gevolgd door een verkoopgolf en een geleidelijke opwaartse trend naar nieuwe pieken," aldus Kaleo. De onderstaande grafiek toont de Bitcoin-koers in de aanloop naar de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Bron: Tr

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.   Ben je ook benieuwd hoe Nederlandse huishoudens ondanks alle opschudding in de bankensector winst hebben weten te behalen op hun beleggingen in de eerste drie maanden van dit jaar? Nou, volgens de laatste updates van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben ze niet alleen winst geboekt, maar hebben ze ook een groter deel van hun beleggingsportefeuille toegewijd aan aandelen en obligaties van banken. Je gelooft het misschien niet, maar de gezamenlijke waarde van de beleggingen van Nederlandse huishoudens is in het eerste kwartaal met maar liefst 7,8 miljard euro gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is toch wel een knappe stijging van ruim 5 procent, toch? Het is eigenlijk voor het eerst sinds eind 2021 dat we zo'n enorme groei hebben gezien in één kwartaal. Ondanks alle turbulentie op de financiële markten door gebeurtenissen zoals het omvallen van regionale banken in de Verenigde Staten en de crisis bij Credit