Doorgaan naar hoofdcontent

Euro in Verkoopmodus Terwijl Experts Waarschuwen voor Dreigende Pariteit met de Dollar
De euro heeft een genadeloze verkoopgolf ondergaan in september, die maandag voortduurde na nieuwe tekenen van economische problemen in Europa. Dit gebeurt juist op het moment dat experts waarschuwen dat de eenheidsmunt in de komende maanden op gelijke hoogte zou kunnen komen met de Amerikaanse dollar, aangezien de Amerikaanse rentetarieven langer hoog blijven.


De EUR/USD daalde met 0,79% naar $1,0487 nadat gegevens aantoonden dat de productieactiviteit in de eurozone nog steeds diep in een neergang verkeert.


De Eurodollars Struikelen op Weg naar Pariteit


"We zien een kans op verdere versterking van de dollar, die de EUR/USD terug zou kunnen brengen naar pariteit," waarschuwde MUFG in zijn oktobervooruitzicht, dat op maandag werd uitgebracht. De laatste keer dat de euro pariteit bereikte en daaronder dook, was in juli vorig jaar, onder druk van zorgen over een energievoorzieningscrisis en economische problemen.

Terwijl een wankelende Europese economie, onder druk van zwakte in Duitsland, de economische motor van Europa, de euro blijft achtervolgen, lijken de meeste problemen te wijten aan de kracht van de dollar.


Dollarkracht die waarschijnlijk niet zal afnemen met de stijgende rendementen van de schatkist

De dollarindex, die vorige week zijn 11e opeenvolgende wekelijkse overwinning behaalde, is sinds zijn dieptepunt in juli met meer dan 7% gestegen. Dit alles dankzij de boodschap van de Federal Reserve dat de rente langer hoog zal blijven, waardoor de rendementen op staatsobligaties naar recordhoogtes zijn gestuwd.

"De risico's voor de rendementen liggen aan de bovenkant gezien de tijd van het jaar," voegde MUFG eraan toe. "Met het potentieel voor minder liquiditeit in het verschiet, zouden we niet verbaasd zijn om een doorbraak te zien naar of boven de 5% op de 10-jarige staatsobligaties."

MUFG zegt dat deze periode van dollarkracht mogelijk versterkt zou kunnen worden als de Federal Reserve besluit om de rentetarieven in november te verhogen.


De kansen op een renteverhoging in november trekken de aandacht

De kansen op een renteverhoging in november hebben recentelijk de aandacht getrokken, vooral nadat de Verenigde Staten ternauwernood een regeringssluiting wisten te voorkomen, wat naar verwachting de groei op korte termijn zou hebben geschaad. Volgens de Fed Rate Monitor-tool van Investing.com zijn de kansen op een renteverhoging in november gestegen van ongeveer 18% vorige week naar 30%.


Euro-optimisten: Probeer het volgend jaar opnieuw?

De maanden van verkopen in EUR/USD hebben het valutapaar gedwongen om al zijn winst voor het jaar op te geven. Desondanks is er een sprankje hoop aan de horizon. Naarmate het jaar ten einde loopt of begin volgend jaar, wordt verwacht dat hogere rentetarieven een grotere impact zullen hebben op de economische groei in de Verenigde Staten. Als de Amerikaanse economie tekenen van zwakte begint te vertonen en de EUR/USD-koers zich begint te herstellen, zou er wellicht een sprankje hoop kunnen zijn voor de geplaagde euro.


Ook Goldman Sachs is van mening dat de situatie in de komende maanden zou kunnen verbeteren. Ze verwachten een scenario waarin de Amerikaanse groei afneemt, Europa zijn economische basis vindt en de inflatiedruk blijft afnemen. Dergelijke omstandigheden zouden de druk kunnen verlichten die de dollar gedurende het grootste deel van het jaar hoog heeft gehouden.


Kortom, de euro bevindt zich in een uitdagende positie, met de mogelijkheid om pariteit met de Amerikaanse dollar te bereiken die dreigt. De kracht van de dollar, gedreven door hogere rentetarieven en economische factoren, blijft de dominante kracht in dit valutadrama. Euro-optimisten moeten wellicht wachten tot het einde van het jaar om te zien of het tij eindelijk in hun voordeel zal keren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Crypto-analist voorspelt: 'Bitcoin op weg naar prijsstijging tot $76.000'

Kevin Svenson, een bekende expert op het gebied van cryptocurrency, heeft onlangs opgemerkt dat Bitcoin zich momenteel in een interessante positie bevindt. Hij suggereert dat er mogelijk een gunstige verandering in de koers van Bitcoin op komst is. Svenson heeft specifieke patronen geïdentificeerd op de kortetermijngrafieken die erop wijzen dat de waarde van Bitcoin kan stijgen. Als je hier meer over zou willen weten blijf vooral lezen! Recente grafieken laten zien dat Bitcoin een patroon vertoont dat bekend staat als een 'omgekeerd hoofd-en-schouderspatroon'. Dit patroon kan worden geïnterpreteerd als een mogelijke ommekeer in de prijsrichting, wat zou kunnen resulteren in een stijging van de Bitcoin-koers. Technische analisten beschouwen dit als een veelbelovend signaal, hoewel het geen garantie is voor toekomstige resultaten. Svenson voorspelt dat Bitcoin mogelijk een nieuw hoogtepunt kan bereiken van $76.000, gebaseerd op deze patronen en indicatoren. Hij wijst erop dat Bi

Kaleo voorspelt: "Bitcoin staat op het punt een nieuwe recordhoogte te bereiken."

De gerenommeerde analist Kaleo merkt op dat Bitcoin momenteel een vergelijkbare koersbeweging vertoont als in december 2023 tot januari 2024. Destijds werd de markt gekenmerkt door anticipatie op de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Kaleo voorspelt nu een opwaartse beweging van de Bitcoin koers richting een nieuwe all-time high rond de halvering. Echter, direct daarna voorziet hij een aanzienlijke correctie, gevolgd door een nieuwe stijging van Bitcoin. Bitcoin vertoont een koerspatroon dat lijkt op eerdere bewegingen. "Mijn huidige favoriete prijsstructuurvergelijking is gebaseerd op het tijdsframe vóór de ETF in december. Bitcoin zou gemakkelijk kunnen stijgen naar nieuwe hoogtepunten in de aanloop naar de halvering later deze week, gevolgd door een verkoopgolf en een geleidelijke opwaartse trend naar nieuwe pieken," aldus Kaleo. De onderstaande grafiek toont de Bitcoin-koers in de aanloop naar de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Bron: Tr

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.   Ben je ook benieuwd hoe Nederlandse huishoudens ondanks alle opschudding in de bankensector winst hebben weten te behalen op hun beleggingen in de eerste drie maanden van dit jaar? Nou, volgens de laatste updates van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben ze niet alleen winst geboekt, maar hebben ze ook een groter deel van hun beleggingsportefeuille toegewijd aan aandelen en obligaties van banken. Je gelooft het misschien niet, maar de gezamenlijke waarde van de beleggingen van Nederlandse huishoudens is in het eerste kwartaal met maar liefst 7,8 miljard euro gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is toch wel een knappe stijging van ruim 5 procent, toch? Het is eigenlijk voor het eerst sinds eind 2021 dat we zo'n enorme groei hebben gezien in één kwartaal. Ondanks alle turbulentie op de financiële markten door gebeurtenissen zoals het omvallen van regionale banken in de Verenigde Staten en de crisis bij Credit