Doorgaan naar hoofdcontent

Euro in Verkoopmodus Terwijl Experts Waarschuwen voor Dreigende Pariteit met de Dollar
De euro heeft een genadeloze verkoopgolf ondergaan in september, die maandag voortduurde na nieuwe tekenen van economische problemen in Europa. Dit gebeurt juist op het moment dat experts waarschuwen dat de eenheidsmunt in de komende maanden op gelijke hoogte zou kunnen komen met de Amerikaanse dollar, aangezien de Amerikaanse rentetarieven langer hoog blijven.


De EUR/USD daalde met 0,79% naar $1,0487 nadat gegevens aantoonden dat de productieactiviteit in de eurozone nog steeds diep in een neergang verkeert.


De Eurodollars Struikelen op Weg naar Pariteit


"We zien een kans op verdere versterking van de dollar, die de EUR/USD terug zou kunnen brengen naar pariteit," waarschuwde MUFG in zijn oktobervooruitzicht, dat op maandag werd uitgebracht. De laatste keer dat de euro pariteit bereikte en daaronder dook, was in juli vorig jaar, onder druk van zorgen over een energievoorzieningscrisis en economische problemen.

Terwijl een wankelende Europese economie, onder druk van zwakte in Duitsland, de economische motor van Europa, de euro blijft achtervolgen, lijken de meeste problemen te wijten aan de kracht van de dollar.


Dollarkracht die waarschijnlijk niet zal afnemen met de stijgende rendementen van de schatkist

De dollarindex, die vorige week zijn 11e opeenvolgende wekelijkse overwinning behaalde, is sinds zijn dieptepunt in juli met meer dan 7% gestegen. Dit alles dankzij de boodschap van de Federal Reserve dat de rente langer hoog zal blijven, waardoor de rendementen op staatsobligaties naar recordhoogtes zijn gestuwd.

"De risico's voor de rendementen liggen aan de bovenkant gezien de tijd van het jaar," voegde MUFG eraan toe. "Met het potentieel voor minder liquiditeit in het verschiet, zouden we niet verbaasd zijn om een doorbraak te zien naar of boven de 5% op de 10-jarige staatsobligaties."

MUFG zegt dat deze periode van dollarkracht mogelijk versterkt zou kunnen worden als de Federal Reserve besluit om de rentetarieven in november te verhogen.


De kansen op een renteverhoging in november trekken de aandacht

De kansen op een renteverhoging in november hebben recentelijk de aandacht getrokken, vooral nadat de Verenigde Staten ternauwernood een regeringssluiting wisten te voorkomen, wat naar verwachting de groei op korte termijn zou hebben geschaad. Volgens de Fed Rate Monitor-tool van Investing.com zijn de kansen op een renteverhoging in november gestegen van ongeveer 18% vorige week naar 30%.


Euro-optimisten: Probeer het volgend jaar opnieuw?

De maanden van verkopen in EUR/USD hebben het valutapaar gedwongen om al zijn winst voor het jaar op te geven. Desondanks is er een sprankje hoop aan de horizon. Naarmate het jaar ten einde loopt of begin volgend jaar, wordt verwacht dat hogere rentetarieven een grotere impact zullen hebben op de economische groei in de Verenigde Staten. Als de Amerikaanse economie tekenen van zwakte begint te vertonen en de EUR/USD-koers zich begint te herstellen, zou er wellicht een sprankje hoop kunnen zijn voor de geplaagde euro.


Ook Goldman Sachs is van mening dat de situatie in de komende maanden zou kunnen verbeteren. Ze verwachten een scenario waarin de Amerikaanse groei afneemt, Europa zijn economische basis vindt en de inflatiedruk blijft afnemen. Dergelijke omstandigheden zouden de druk kunnen verlichten die de dollar gedurende het grootste deel van het jaar hoog heeft gehouden.


Kortom, de euro bevindt zich in een uitdagende positie, met de mogelijkheid om pariteit met de Amerikaanse dollar te bereiken die dreigt. De kracht van de dollar, gedreven door hogere rentetarieven en economische factoren, blijft de dominante kracht in dit valutadrama. Euro-optimisten moeten wellicht wachten tot het einde van het jaar om te zien of het tij eindelijk in hun voordeel zal keren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cryptocurrency Transfers of Millions: XRP, Bitcoin en Ethereum in Spotlight

In een dag gekenmerkt door aanzienlijke bewegingen binnen de cryptocurrency-markt, hebben Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en XRP zich ontpopt als brandpunten. Ze houden de cryptogemeenschap in hun greep met transacties van aanzienlijke financiële omvang. De dag begon met een substantiële Ethereum-overdracht. Een bedrag van 14.768 ETH, ter waarde van $33,5 miljoen, verplaatste zich vanuit een niet nader genoemde portemonnee naar het gerenommeerde Coinbase-platform (NASDAQ:COIN). Deze omvangrijke transactie zette het toneel voor een reeks opmerkelijke bewegingen binnen het cryptocurrency-landschap. Vervolgens stroomde naadloos 27,7 miljoen XRP, gelijk aan $14,48 miljoen, naar de Bitstamp-beurs. Sterke aanwijzingen suggereren dat deze overdracht nauw verbonden is met initiatieven die gericht zijn op het versterken van de liquiditeit voor de Ripple Payments-service, waarvoor Bitstamp een essentiële provider is. Het hoogtepunt van de crypto-overdrachten vandaag vond plaats in de afgelopen ure

Bitcoin Rally: BlackRock's BTC ETF Poised to Overtake Grayscale's GBTC in Trading Volume

Bitcoin (BTC) is making waves once again, reclaiming the $43,000 milestone and surging over 2% in a single day. This resurgence follows a 10% dip on January 22, when Bitcoin briefly fell below $40,000. Now, nearly three weeks after the SEC gave the green light to spot BTC ETFs, the crypto market is witnessing heightened activity, with BTC trading volume surging nearly 20% in just 24 hours. The recent dip in Bitcoin's price was attributed to selling pressure from outflows in the Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), a converted BTC exchange-traded fund issued by Grayscale, a prominent crypto asset manager. For the first two weeks after the approval of spot BTC ETFs, GBTC outpaced other ETFs from BlackRock and Fidelity, recording approximately $4 billion in outflows. However, the latest data indicates a potential shift in this pattern. According to Bloomberg's James Seyffart, BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) has emerged with a slight lead, boasting $2 million more in trades

Bitcoin Zakt Naar $40,000 - Laagste Punt Sinds Lancering Bitcoin ETFs

Bitcoin dook maandag naar een dieptepunt van zeven weken, met een koers net onder de $40.000 voor het eerst sinds de lancering van 11 spot bitcoin exchange-traded funds op 11 januari. De grootste cryptocurrency ter wereld stond laatst 3,98% lager op $39.938,00, handelend op het laagste niveau sinds 4 december na een korte opleving. Ether, de op een na grootste cryptocurrency, stond 6,37% lager op $2.328,30. Bitcoin was eerder gestegen vanwege de groeiende opwinding dat de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) bitcoin ETFs zou goedkeuren, waardoor de cryptocurrency toegankelijk zou worden voor een reeks nieuwe investeerders. Bitcoin steeg met ongeveer 70% vanaf augustus, toen een federale rechtbank de SEC dwong haar besluit om de bitcoin ETF-aanvraag van Grayscale Investments af te wijzen, te herzien. Sommige analisten hadden verwacht dat bitcoin aanvankelijk wat van die winsten zou terugdraaien. Anderen zeiden op maandag dat de cryptocurrency moeite had om te concurreren met tr