Doorgaan naar hoofdcontent

BRICS Uitbreiding Zal De-Dollarisatie Aanzienlijk Versnellen
Een belangrijke beweging die de wereldwijde economische situatie zou kunnen veranderen, is momenteel aan de gang binnen de BRICS-alliantie. Deze alliantie bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, streeft ernaar om hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen en zo stappen te zetten richting de-dollarisatie. De focus ligt op het versterken van hun eigen economieën en lokale valuta's door het gebruik van lokale valuta's te bevorderen bij grensoverschrijdende transacties. Dit is echter niet de enige ontwikkeling; BRICS heeft ook uitnodigingen verstuurd naar zes nieuwe landen, namelijk Saoedi-Arabië, de VAE, Egypte, Argentinië, Iran en Ethiopië, met het verzoek om toe te treden tot de alliantie.
BRICS Uitbreiding als Katalysator voor De-Dollarisatie
De uitbreiding van BRICS heeft de aandacht getrokken van financiële experts, die voorspellen dat dit proces de beweging richting de-dollarisatie kan versnellen. Een gevolg hiervan kan zijn dat de Amerikaanse dollar minder gebruikt zal worden voor wereldwijde geldovermakingen en handelstransacties. Er is zelfs een mogelijkheid dat het BRICS-blok zal gaan handelen met andere ontwikkelingslanden, waarbij lokale valuta's gebruikt worden. Dit zou de positie van de Amerikaanse dollar verzwakken, omdat er nieuwe concurrerende valuta's toegang krijgen tot de wereldwijde handelsmarkt.
Inzichten van Sun Qi
Sun Qi, de Uitvoerend Directeur van het Centrum voor Russische en Centraal-Aziatische Studies aan de Shanghai Academy of Social Sciences, heeft diepgaande inzichten gedeeld over hoe de uitbreiding van BRICS de de-dollarisatie-inspanningen kan beïnvloeden. Volgens Qi zal de toetreding van nieuwe landen tot BRICS de weg effenen voor een snellere overgang naar het gebruik van lokale valuta's of valuta's van derden bij onderlinge handel. Dit zou het proces van de-dollarisatie aanzienlijk kunnen versnellen. Hij benadrukt ook dat het aantrekkelijke karakter van het BRICS-samenwerkingsmechanisme voor ontwikkelingslanden een belangrijke rol zal spelen bij deze verschuiving.
De Aantrekkelijkheid van het BRICS Model
Sun Qi voegt eraan toe dat het BRICS-model van handel bijzonder aantrekkelijk is voor veel ontwikkelingslanden, omdat hun voornaamste focus ligt op economische groei. Dit sluit naadloos aan bij het samenwerkingsmechanisme dat BRICS aanbiedt, waardoor deze landen hun economische vooruitzichten kunnen verbeteren. Nu de alliantie groeit, neemt ook de aantrekkingskracht van dit model toe, wat mogelijk de mondiale handelsdynamiek kan veranderen.
Verwachtingen voor de 15e BRICS Top
De aanstaande 15e BRICS-top in Johannesburg wordt met grote verwachtingen tegemoet gezien. Hier zal het gebruik van lokale valuta's naar verwachting centraal staan in de discussies. Qi bevestigt dat er uitgebreide gesprekken zullen plaatsvinden over het gebruik van de BRICS-valuta voor transacties tussen de lidstaten. Dit biedt een unieke gelegenheid voor Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika en de nieuw uitgenodigde landen om de mogelijkheden van lokale valuta's in onderlinge handel verder te verkennen en zo vorm te geven aan de evoluerende wereld van de-dollarisatie.
Conclusie
De uitbreiding van de BRICS-alliantie naar nieuwe landen markeert een belangrijk keerpunt in de beweging weg van de Amerikaanse dollar als de dominante wereldvaluta. Met de mogelijke versnelling van de de-dollarisatie-inspanningen en de nadruk op lokale valuta's voor grensoverschrijdende transacties, ontstaat er een alternatief economisch paradigma dat invloed kan hebben op de mondiale handelsdynamiek. Terwijl de discussies tijdens de aankomende BRICS-top zich ontvouwen, wordt de wereld nauwlettend in de gaten gehouden om te zien hoe deze ontwikkelingen zich zullen ontvouwen en de toekomst van internationale handel en financiën zullen beïnvloeden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Crypto-analist voorspelt: 'Bitcoin op weg naar prijsstijging tot $76.000'

Kevin Svenson, een bekende expert op het gebied van cryptocurrency, heeft onlangs opgemerkt dat Bitcoin zich momenteel in een interessante positie bevindt. Hij suggereert dat er mogelijk een gunstige verandering in de koers van Bitcoin op komst is. Svenson heeft specifieke patronen geïdentificeerd op de kortetermijngrafieken die erop wijzen dat de waarde van Bitcoin kan stijgen. Als je hier meer over zou willen weten blijf vooral lezen! Recente grafieken laten zien dat Bitcoin een patroon vertoont dat bekend staat als een 'omgekeerd hoofd-en-schouderspatroon'. Dit patroon kan worden geïnterpreteerd als een mogelijke ommekeer in de prijsrichting, wat zou kunnen resulteren in een stijging van de Bitcoin-koers. Technische analisten beschouwen dit als een veelbelovend signaal, hoewel het geen garantie is voor toekomstige resultaten. Svenson voorspelt dat Bitcoin mogelijk een nieuw hoogtepunt kan bereiken van $76.000, gebaseerd op deze patronen en indicatoren. Hij wijst erop dat Bi

Kaleo voorspelt: "Bitcoin staat op het punt een nieuwe recordhoogte te bereiken."

De gerenommeerde analist Kaleo merkt op dat Bitcoin momenteel een vergelijkbare koersbeweging vertoont als in december 2023 tot januari 2024. Destijds werd de markt gekenmerkt door anticipatie op de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Kaleo voorspelt nu een opwaartse beweging van de Bitcoin koers richting een nieuwe all-time high rond de halvering. Echter, direct daarna voorziet hij een aanzienlijke correctie, gevolgd door een nieuwe stijging van Bitcoin. Bitcoin vertoont een koerspatroon dat lijkt op eerdere bewegingen. "Mijn huidige favoriete prijsstructuurvergelijking is gebaseerd op het tijdsframe vóór de ETF in december. Bitcoin zou gemakkelijk kunnen stijgen naar nieuwe hoogtepunten in de aanloop naar de halvering later deze week, gevolgd door een verkoopgolf en een geleidelijke opwaartse trend naar nieuwe pieken," aldus Kaleo. De onderstaande grafiek toont de Bitcoin-koers in de aanloop naar de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Bron: Tr

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.   Ben je ook benieuwd hoe Nederlandse huishoudens ondanks alle opschudding in de bankensector winst hebben weten te behalen op hun beleggingen in de eerste drie maanden van dit jaar? Nou, volgens de laatste updates van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben ze niet alleen winst geboekt, maar hebben ze ook een groter deel van hun beleggingsportefeuille toegewijd aan aandelen en obligaties van banken. Je gelooft het misschien niet, maar de gezamenlijke waarde van de beleggingen van Nederlandse huishoudens is in het eerste kwartaal met maar liefst 7,8 miljard euro gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is toch wel een knappe stijging van ruim 5 procent, toch? Het is eigenlijk voor het eerst sinds eind 2021 dat we zo'n enorme groei hebben gezien in één kwartaal. Ondanks alle turbulentie op de financiële markten door gebeurtenissen zoals het omvallen van regionale banken in de Verenigde Staten en de crisis bij Credit