Doorgaan naar hoofdcontent

BRICS Uitbreiding Zal De-Dollarisatie Aanzienlijk Versnellen
Een belangrijke beweging die de wereldwijde economische situatie zou kunnen veranderen, is momenteel aan de gang binnen de BRICS-alliantie. Deze alliantie bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, streeft ernaar om hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen en zo stappen te zetten richting de-dollarisatie. De focus ligt op het versterken van hun eigen economieën en lokale valuta's door het gebruik van lokale valuta's te bevorderen bij grensoverschrijdende transacties. Dit is echter niet de enige ontwikkeling; BRICS heeft ook uitnodigingen verstuurd naar zes nieuwe landen, namelijk Saoedi-Arabië, de VAE, Egypte, Argentinië, Iran en Ethiopië, met het verzoek om toe te treden tot de alliantie.
BRICS Uitbreiding als Katalysator voor De-Dollarisatie
De uitbreiding van BRICS heeft de aandacht getrokken van financiële experts, die voorspellen dat dit proces de beweging richting de-dollarisatie kan versnellen. Een gevolg hiervan kan zijn dat de Amerikaanse dollar minder gebruikt zal worden voor wereldwijde geldovermakingen en handelstransacties. Er is zelfs een mogelijkheid dat het BRICS-blok zal gaan handelen met andere ontwikkelingslanden, waarbij lokale valuta's gebruikt worden. Dit zou de positie van de Amerikaanse dollar verzwakken, omdat er nieuwe concurrerende valuta's toegang krijgen tot de wereldwijde handelsmarkt.
Inzichten van Sun Qi
Sun Qi, de Uitvoerend Directeur van het Centrum voor Russische en Centraal-Aziatische Studies aan de Shanghai Academy of Social Sciences, heeft diepgaande inzichten gedeeld over hoe de uitbreiding van BRICS de de-dollarisatie-inspanningen kan beïnvloeden. Volgens Qi zal de toetreding van nieuwe landen tot BRICS de weg effenen voor een snellere overgang naar het gebruik van lokale valuta's of valuta's van derden bij onderlinge handel. Dit zou het proces van de-dollarisatie aanzienlijk kunnen versnellen. Hij benadrukt ook dat het aantrekkelijke karakter van het BRICS-samenwerkingsmechanisme voor ontwikkelingslanden een belangrijke rol zal spelen bij deze verschuiving.
De Aantrekkelijkheid van het BRICS Model
Sun Qi voegt eraan toe dat het BRICS-model van handel bijzonder aantrekkelijk is voor veel ontwikkelingslanden, omdat hun voornaamste focus ligt op economische groei. Dit sluit naadloos aan bij het samenwerkingsmechanisme dat BRICS aanbiedt, waardoor deze landen hun economische vooruitzichten kunnen verbeteren. Nu de alliantie groeit, neemt ook de aantrekkingskracht van dit model toe, wat mogelijk de mondiale handelsdynamiek kan veranderen.
Verwachtingen voor de 15e BRICS Top
De aanstaande 15e BRICS-top in Johannesburg wordt met grote verwachtingen tegemoet gezien. Hier zal het gebruik van lokale valuta's naar verwachting centraal staan in de discussies. Qi bevestigt dat er uitgebreide gesprekken zullen plaatsvinden over het gebruik van de BRICS-valuta voor transacties tussen de lidstaten. Dit biedt een unieke gelegenheid voor Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika en de nieuw uitgenodigde landen om de mogelijkheden van lokale valuta's in onderlinge handel verder te verkennen en zo vorm te geven aan de evoluerende wereld van de-dollarisatie.
Conclusie
De uitbreiding van de BRICS-alliantie naar nieuwe landen markeert een belangrijk keerpunt in de beweging weg van de Amerikaanse dollar als de dominante wereldvaluta. Met de mogelijke versnelling van de de-dollarisatie-inspanningen en de nadruk op lokale valuta's voor grensoverschrijdende transacties, ontstaat er een alternatief economisch paradigma dat invloed kan hebben op de mondiale handelsdynamiek. Terwijl de discussies tijdens de aankomende BRICS-top zich ontvouwen, wordt de wereld nauwlettend in de gaten gehouden om te zien hoe deze ontwikkelingen zich zullen ontvouwen en de toekomst van internationale handel en financiën zullen beïnvloeden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cryptocurrency Transfers of Millions: XRP, Bitcoin en Ethereum in Spotlight

In een dag gekenmerkt door aanzienlijke bewegingen binnen de cryptocurrency-markt, hebben Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en XRP zich ontpopt als brandpunten. Ze houden de cryptogemeenschap in hun greep met transacties van aanzienlijke financiële omvang. De dag begon met een substantiële Ethereum-overdracht. Een bedrag van 14.768 ETH, ter waarde van $33,5 miljoen, verplaatste zich vanuit een niet nader genoemde portemonnee naar het gerenommeerde Coinbase-platform (NASDAQ:COIN). Deze omvangrijke transactie zette het toneel voor een reeks opmerkelijke bewegingen binnen het cryptocurrency-landschap. Vervolgens stroomde naadloos 27,7 miljoen XRP, gelijk aan $14,48 miljoen, naar de Bitstamp-beurs. Sterke aanwijzingen suggereren dat deze overdracht nauw verbonden is met initiatieven die gericht zijn op het versterken van de liquiditeit voor de Ripple Payments-service, waarvoor Bitstamp een essentiële provider is. Het hoogtepunt van de crypto-overdrachten vandaag vond plaats in de afgelopen ure

Bitcoin Rally: BlackRock's BTC ETF Poised to Overtake Grayscale's GBTC in Trading Volume

Bitcoin (BTC) is making waves once again, reclaiming the $43,000 milestone and surging over 2% in a single day. This resurgence follows a 10% dip on January 22, when Bitcoin briefly fell below $40,000. Now, nearly three weeks after the SEC gave the green light to spot BTC ETFs, the crypto market is witnessing heightened activity, with BTC trading volume surging nearly 20% in just 24 hours. The recent dip in Bitcoin's price was attributed to selling pressure from outflows in the Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), a converted BTC exchange-traded fund issued by Grayscale, a prominent crypto asset manager. For the first two weeks after the approval of spot BTC ETFs, GBTC outpaced other ETFs from BlackRock and Fidelity, recording approximately $4 billion in outflows. However, the latest data indicates a potential shift in this pattern. According to Bloomberg's James Seyffart, BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) has emerged with a slight lead, boasting $2 million more in trades

Bitcoin Zakt Naar $40,000 - Laagste Punt Sinds Lancering Bitcoin ETFs

Bitcoin dook maandag naar een dieptepunt van zeven weken, met een koers net onder de $40.000 voor het eerst sinds de lancering van 11 spot bitcoin exchange-traded funds op 11 januari. De grootste cryptocurrency ter wereld stond laatst 3,98% lager op $39.938,00, handelend op het laagste niveau sinds 4 december na een korte opleving. Ether, de op een na grootste cryptocurrency, stond 6,37% lager op $2.328,30. Bitcoin was eerder gestegen vanwege de groeiende opwinding dat de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) bitcoin ETFs zou goedkeuren, waardoor de cryptocurrency toegankelijk zou worden voor een reeks nieuwe investeerders. Bitcoin steeg met ongeveer 70% vanaf augustus, toen een federale rechtbank de SEC dwong haar besluit om de bitcoin ETF-aanvraag van Grayscale Investments af te wijzen, te herzien. Sommige analisten hadden verwacht dat bitcoin aanvankelijk wat van die winsten zou terugdraaien. Anderen zeiden op maandag dat de cryptocurrency moeite had om te concurreren met tr