Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is de Bitcoin halvering en wat betekent het voor de toekomst van Bitcoin?

Bitcoin is de eerste en meest bekende cryptocurrency ter wereld. Het is een digitale valuta die gebruikt kan worden om te betalen voor goederen en diensten en om waarde op te slaan. Het unieke aan Bitcoin is dat het gedecentraliseerd is en geen tussenpersoon nodig heeft om transacties te verifiëren en te verwerken. In plaats daarvan worden transacties gevalideerd door een netwerk van computers, ook wel nodes genoemd, die verbonden zijn met het Bitcoin netwerk.


Eén van de belangrijkste aspecten van Bitcoin is de vaste uitgifte van nieuwe bitcoins. Dit wordt geregeld door middel van de Bitcoin halvering, ook wel bekend als de Bitcoin halving. Dit is een event dat zich elke 210.000 blokken voordoet, wat overeenkomt met ongeveer vier jaar. Tijdens dit moment halveert de beloning voor miners, wat betekent dat er nog maar de helft zoveel nieuwe bitcoins in circulatie komen.


Waarom is de Bitcoin halvering belangrijk?


De Bitcoin halvering is belangrijk omdat het de vaste uitgifte van nieuwe bitcoins regelt en ervoor zorgt dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in circulatie zullen komen. Dit deflatoire model trekt veel investeerders aan, aangezien bitcoins steeds schaarser worden. Het beperkte aanbod van bitcoins zorgt ervoor dat de prijs kan stijgen naarmate de vraag toeneemt.


De halvering heeft ook invloed op de beloning voor miners. Miners zijn de boekhouders van het netwerk die alle transacties verifiëren en valideren door middel van wiskundige puzzels. In ruil daarvoor ontvangen ze een beloning in de vorm van nieuwe bitcoins. Wanneer de halvering plaatsvindt, wordt de beloning voor miners gehalveerd, waardoor het minder aantrekkelijk wordt om te minen. Dit kan leiden tot een afname van het aantal miners en een vertraging van de verwerkingstijd van transacties.


Hoe verloopt de Bitcoin halvering?


De huidige beloning per blok is op dit moment 6,25 bitcoins elke tien minuten. In het begin waren dit 50 bitcoins. In 2012 kwam de eerste halvering en daalde dit naar 25 bitcoins. Vier jaar later, in 2016 daalde dit opnieuw naar 12,5 bitcoins en sinds mei 2020 ontvangen miners elke tien minuten 6,25 bitcoins voor hun werk. Wanneer exact deze datum in 2024 zal vallen is nog niet zeker.


Elke miner werkt onafhankelijk en wil natuurlijk zo snel mogelijk de beloning opstrijken. Dit doen ze door naar wiskundige puzzels te raden, ook wel hashing genoemd. Miners voegen al deze transacties in een hash en proberen nadien een uitkomst te raden die start met een aantal nullen. 

Kortom, hoewel de Bitcoin halvering op het eerste gezicht een klein technisch detail lijkt, heeft het een grote impact op de economie en de toekomst van cryptocurrency. Het deflatoire karakter van Bitcoin maakt het aantrekkelijk voor investeerders en de schaarste van het aanbod kan op lange termijn leiden tot waardestijgingen. De volgende halvering in 2024 zal ongetwijfeld weer voor veel aandacht en discussie zorgen binnen de cryptowereld.Wat vind jij van de Bitcoin halvering?


Reacties

Populaire posts van deze blog

Crypto-analist voorspelt: 'Bitcoin op weg naar prijsstijging tot $76.000'

Kevin Svenson, een bekende expert op het gebied van cryptocurrency, heeft onlangs opgemerkt dat Bitcoin zich momenteel in een interessante positie bevindt. Hij suggereert dat er mogelijk een gunstige verandering in de koers van Bitcoin op komst is. Svenson heeft specifieke patronen geïdentificeerd op de kortetermijngrafieken die erop wijzen dat de waarde van Bitcoin kan stijgen. Als je hier meer over zou willen weten blijf vooral lezen! Recente grafieken laten zien dat Bitcoin een patroon vertoont dat bekend staat als een 'omgekeerd hoofd-en-schouderspatroon'. Dit patroon kan worden geïnterpreteerd als een mogelijke ommekeer in de prijsrichting, wat zou kunnen resulteren in een stijging van de Bitcoin-koers. Technische analisten beschouwen dit als een veelbelovend signaal, hoewel het geen garantie is voor toekomstige resultaten. Svenson voorspelt dat Bitcoin mogelijk een nieuw hoogtepunt kan bereiken van $76.000, gebaseerd op deze patronen en indicatoren. Hij wijst erop dat Bi

Kaleo voorspelt: "Bitcoin staat op het punt een nieuwe recordhoogte te bereiken."

De gerenommeerde analist Kaleo merkt op dat Bitcoin momenteel een vergelijkbare koersbeweging vertoont als in december 2023 tot januari 2024. Destijds werd de markt gekenmerkt door anticipatie op de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Kaleo voorspelt nu een opwaartse beweging van de Bitcoin koers richting een nieuwe all-time high rond de halvering. Echter, direct daarna voorziet hij een aanzienlijke correctie, gevolgd door een nieuwe stijging van Bitcoin. Bitcoin vertoont een koerspatroon dat lijkt op eerdere bewegingen. "Mijn huidige favoriete prijsstructuurvergelijking is gebaseerd op het tijdsframe vóór de ETF in december. Bitcoin zou gemakkelijk kunnen stijgen naar nieuwe hoogtepunten in de aanloop naar de halvering later deze week, gevolgd door een verkoopgolf en een geleidelijke opwaartse trend naar nieuwe pieken," aldus Kaleo. De onderstaande grafiek toont de Bitcoin-koers in de aanloop naar de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Bron: Tr

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.   Ben je ook benieuwd hoe Nederlandse huishoudens ondanks alle opschudding in de bankensector winst hebben weten te behalen op hun beleggingen in de eerste drie maanden van dit jaar? Nou, volgens de laatste updates van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben ze niet alleen winst geboekt, maar hebben ze ook een groter deel van hun beleggingsportefeuille toegewijd aan aandelen en obligaties van banken. Je gelooft het misschien niet, maar de gezamenlijke waarde van de beleggingen van Nederlandse huishoudens is in het eerste kwartaal met maar liefst 7,8 miljard euro gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is toch wel een knappe stijging van ruim 5 procent, toch? Het is eigenlijk voor het eerst sinds eind 2021 dat we zo'n enorme groei hebben gezien in één kwartaal. Ondanks alle turbulentie op de financiële markten door gebeurtenissen zoals het omvallen van regionale banken in de Verenigde Staten en de crisis bij Credit