Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is de Bitcoin halvering en wat betekent het voor de toekomst van Bitcoin?

Bitcoin is de eerste en meest bekende cryptocurrency ter wereld. Het is een digitale valuta die gebruikt kan worden om te betalen voor goederen en diensten en om waarde op te slaan. Het unieke aan Bitcoin is dat het gedecentraliseerd is en geen tussenpersoon nodig heeft om transacties te verifiëren en te verwerken. In plaats daarvan worden transacties gevalideerd door een netwerk van computers, ook wel nodes genoemd, die verbonden zijn met het Bitcoin netwerk.


Eén van de belangrijkste aspecten van Bitcoin is de vaste uitgifte van nieuwe bitcoins. Dit wordt geregeld door middel van de Bitcoin halvering, ook wel bekend als de Bitcoin halving. Dit is een event dat zich elke 210.000 blokken voordoet, wat overeenkomt met ongeveer vier jaar. Tijdens dit moment halveert de beloning voor miners, wat betekent dat er nog maar de helft zoveel nieuwe bitcoins in circulatie komen.


Waarom is de Bitcoin halvering belangrijk?


De Bitcoin halvering is belangrijk omdat het de vaste uitgifte van nieuwe bitcoins regelt en ervoor zorgt dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in circulatie zullen komen. Dit deflatoire model trekt veel investeerders aan, aangezien bitcoins steeds schaarser worden. Het beperkte aanbod van bitcoins zorgt ervoor dat de prijs kan stijgen naarmate de vraag toeneemt.


De halvering heeft ook invloed op de beloning voor miners. Miners zijn de boekhouders van het netwerk die alle transacties verifiëren en valideren door middel van wiskundige puzzels. In ruil daarvoor ontvangen ze een beloning in de vorm van nieuwe bitcoins. Wanneer de halvering plaatsvindt, wordt de beloning voor miners gehalveerd, waardoor het minder aantrekkelijk wordt om te minen. Dit kan leiden tot een afname van het aantal miners en een vertraging van de verwerkingstijd van transacties.


Hoe verloopt de Bitcoin halvering?


De huidige beloning per blok is op dit moment 6,25 bitcoins elke tien minuten. In het begin waren dit 50 bitcoins. In 2012 kwam de eerste halvering en daalde dit naar 25 bitcoins. Vier jaar later, in 2016 daalde dit opnieuw naar 12,5 bitcoins en sinds mei 2020 ontvangen miners elke tien minuten 6,25 bitcoins voor hun werk. Wanneer exact deze datum in 2024 zal vallen is nog niet zeker.


Elke miner werkt onafhankelijk en wil natuurlijk zo snel mogelijk de beloning opstrijken. Dit doen ze door naar wiskundige puzzels te raden, ook wel hashing genoemd. Miners voegen al deze transacties in een hash en proberen nadien een uitkomst te raden die start met een aantal nullen. 

Kortom, hoewel de Bitcoin halvering op het eerste gezicht een klein technisch detail lijkt, heeft het een grote impact op de economie en de toekomst van cryptocurrency. Het deflatoire karakter van Bitcoin maakt het aantrekkelijk voor investeerders en de schaarste van het aanbod kan op lange termijn leiden tot waardestijgingen. De volgende halvering in 2024 zal ongetwijfeld weer voor veel aandacht en discussie zorgen binnen de cryptowereld.Wat vind jij van de Bitcoin halvering?


Reacties

Populaire posts van deze blog

Cryptocurrency Transfers of Millions: XRP, Bitcoin en Ethereum in Spotlight

In een dag gekenmerkt door aanzienlijke bewegingen binnen de cryptocurrency-markt, hebben Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en XRP zich ontpopt als brandpunten. Ze houden de cryptogemeenschap in hun greep met transacties van aanzienlijke financiële omvang. De dag begon met een substantiële Ethereum-overdracht. Een bedrag van 14.768 ETH, ter waarde van $33,5 miljoen, verplaatste zich vanuit een niet nader genoemde portemonnee naar het gerenommeerde Coinbase-platform (NASDAQ:COIN). Deze omvangrijke transactie zette het toneel voor een reeks opmerkelijke bewegingen binnen het cryptocurrency-landschap. Vervolgens stroomde naadloos 27,7 miljoen XRP, gelijk aan $14,48 miljoen, naar de Bitstamp-beurs. Sterke aanwijzingen suggereren dat deze overdracht nauw verbonden is met initiatieven die gericht zijn op het versterken van de liquiditeit voor de Ripple Payments-service, waarvoor Bitstamp een essentiële provider is. Het hoogtepunt van de crypto-overdrachten vandaag vond plaats in de afgelopen ure

Bitcoin Rally: BlackRock's BTC ETF Poised to Overtake Grayscale's GBTC in Trading Volume

Bitcoin (BTC) is making waves once again, reclaiming the $43,000 milestone and surging over 2% in a single day. This resurgence follows a 10% dip on January 22, when Bitcoin briefly fell below $40,000. Now, nearly three weeks after the SEC gave the green light to spot BTC ETFs, the crypto market is witnessing heightened activity, with BTC trading volume surging nearly 20% in just 24 hours. The recent dip in Bitcoin's price was attributed to selling pressure from outflows in the Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), a converted BTC exchange-traded fund issued by Grayscale, a prominent crypto asset manager. For the first two weeks after the approval of spot BTC ETFs, GBTC outpaced other ETFs from BlackRock and Fidelity, recording approximately $4 billion in outflows. However, the latest data indicates a potential shift in this pattern. According to Bloomberg's James Seyffart, BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) has emerged with a slight lead, boasting $2 million more in trades

Bitcoin Zakt Naar $40,000 - Laagste Punt Sinds Lancering Bitcoin ETFs

Bitcoin dook maandag naar een dieptepunt van zeven weken, met een koers net onder de $40.000 voor het eerst sinds de lancering van 11 spot bitcoin exchange-traded funds op 11 januari. De grootste cryptocurrency ter wereld stond laatst 3,98% lager op $39.938,00, handelend op het laagste niveau sinds 4 december na een korte opleving. Ether, de op een na grootste cryptocurrency, stond 6,37% lager op $2.328,30. Bitcoin was eerder gestegen vanwege de groeiende opwinding dat de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) bitcoin ETFs zou goedkeuren, waardoor de cryptocurrency toegankelijk zou worden voor een reeks nieuwe investeerders. Bitcoin steeg met ongeveer 70% vanaf augustus, toen een federale rechtbank de SEC dwong haar besluit om de bitcoin ETF-aanvraag van Grayscale Investments af te wijzen, te herzien. Sommige analisten hadden verwacht dat bitcoin aanvankelijk wat van die winsten zou terugdraaien. Anderen zeiden op maandag dat de cryptocurrency moeite had om te concurreren met tr