Doorgaan naar hoofdcontent

Georgette Boele: ‘Euro/dollar naar 1,08

Georgette Boele (ABN Amro): 'Euro/dollar naar 1,08' Verandering in visie Fed en ECB heeft geen gevolgen voor onze EUR/USD-prognoses, maar leidt wel tot enige verandering in andere belangrijkste valutaramingen. We herzien ook onze prognoses voor de Chinese yuan en de Poolse złoty.

Deze week hebben wij onze vooruitzichten voor het beleid van de Fed en de ECB herzien. Wij verwachten nu dat de ECB de depositorente tegen het einde van het eerste kwartaal van 2023 zal verhogen tot 2,50%. Wij verwachten ook dat de centrale bank in het laatste kwartaal van 2023 de rente weer gaat verlagen. Wij voegen nog eens 50 basispunten aan renteverhogingen toe aan ons Fed-profiel, maar gaan nu ook uit van meer renteverlagingen in het laatste kwartaal van 2023. Na de al in december verwachte verhoging met 50 basispunten houden wij nu rekening mee met twee verdere verhogingen met 25 basispunten tijdens de bijeenkomsten in februari en maart. Daarmee komt de bovengrens van de fed funds rate op 5%. Wij gaan nog steeds uit van aanzienlijke renteverlagingen in de tweede helft van 2023.

Georgette Boele (ABN Amro): 'Versnelling van dollar' - CashCow.nl

De hogere piek in de rente impliceert een sterkere daling, zodra de macro-economische omstandigheden in de VS dit mogelijk maken. Wij verwachten dat de verlagingen iets later zullen beginnen, in september in plaats van onze eerdere verwachting van juli. Wel houden wij nu rekening mee met een totale renteverlaging van 125 basispunten, tegen 100 basispunten eerder. Wij verwachten dat de Fed daarna zal terugschakelen naar een verlaging met 25 basispunten totdat de rente medio 2024 weer gedaald is tot de neutrale schatting van de Fed van 2,5%. Vanaf dan denken wij dat de Fed een pauze inlast.


Georgette Boele (ABN Amro): 'Euro/dollar naar 1,08' - CashCow.nlHebben deze veranderingen in onze visie over de ECB en de Fed invloed op onze prognoses voor EUR/USD? In één woord: “Nee”. En wel om de volgende redenen. Ten eerste verslechteren de technische vooruitzichten voor de dollar en verbeteren ze voor EUR/USD. Na het duidelijke verkrappingsgezinde commentaar door verschillende ECB-functionarissen is EUR/USD weer boven pariteit gekomen en is er een hogere bodem gezet. Vervolgens is de Amerikaanse dollarindex weer gedaald naar het niveau van 110. Ten tweede verwachten wij in de komende maanden meer renteverhogingen door zowel de ECB als de Fed, maar in de periode daarna sterkere renteverlagingen door de Fed. Daarmee zal het renteverschil tussen de Fed en de ECB weer kleiner worden.

Deze factoren liggen ten grondslag aan onze optimistische vooruitzichten voor EUR/USD. Maar de opwaartse trend wordt getemperd door de volgende twee redenen: de recessie in de eurozone op korte termijn en onze visie van renteverlagingen door de ECB in het laatste kwartaal van 2023, die niet in lijn is met consensus. Alles bij elkaar genomen houden wij onze prognose voor EUR/USD voor eind 2023 op 1,08.

Wij hebben ook onze prognoses voor de Chinese yuan en de Poolse złoty herzien. Wat de Chinese yuan betreft, verwachten wij dat het verschil in monetair beleid tussen de VS en China in de loop van 2023 niet verder toeneemt. Voor de tweede helft van volgend jaar voorzien wij zelfs enige convergentie als gevolg van de door ons verwachte renteverlagingen door de Fed. Bovendien denken we dat de betere groeiprestatie van de VS ten opzichte van China ook aan zijn einde komt. Deze dynamiek zou de yuan moeten ondersteunen.

De Poolse centrale bank lijkt erop te vertrouwen dat de reeds doorgevoerde renteverhogingen en de verzwakkende economie de inflatie weer naar het streefcijfer zullen stuwen. Daarom heeft zij een pauze ingelast in de renteverhogingen. Dit kan te vroeg blijken. Meer negatieve reële rentes, een recessie in de eurozone en een verzwakking van de Poolse economie zullen de złoty de komende maanden waarschijnlijk onder druk zetten. Onze nieuwe prognoses weerspiegelen dit.


GT Voice: China's yuan set to play a larger role in trade settlement -  Global Times

Wat de Braziliaanse real betreft, laten wij onze prognoses ongewijzigd. Wij blijven een herstel van de real verwachten. Dit komt doordat de hoge nominale rente en de positieve reële rendementen steun bieden. Bovendien ligt de onzekerheid over de verkiezingen achter ons. De stijging van de real kan echter worden getemperd door de vrees voor een verslechtering van de begrotingssituatie, een verzwakkende economie en kleinere renteverschillen.
Reacties

Populaire posts van deze blog

Cryptocurrency Transfers of Millions: XRP, Bitcoin en Ethereum in Spotlight

In een dag gekenmerkt door aanzienlijke bewegingen binnen de cryptocurrency-markt, hebben Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en XRP zich ontpopt als brandpunten. Ze houden de cryptogemeenschap in hun greep met transacties van aanzienlijke financiële omvang. De dag begon met een substantiële Ethereum-overdracht. Een bedrag van 14.768 ETH, ter waarde van $33,5 miljoen, verplaatste zich vanuit een niet nader genoemde portemonnee naar het gerenommeerde Coinbase-platform (NASDAQ:COIN). Deze omvangrijke transactie zette het toneel voor een reeks opmerkelijke bewegingen binnen het cryptocurrency-landschap. Vervolgens stroomde naadloos 27,7 miljoen XRP, gelijk aan $14,48 miljoen, naar de Bitstamp-beurs. Sterke aanwijzingen suggereren dat deze overdracht nauw verbonden is met initiatieven die gericht zijn op het versterken van de liquiditeit voor de Ripple Payments-service, waarvoor Bitstamp een essentiële provider is. Het hoogtepunt van de crypto-overdrachten vandaag vond plaats in de afgelopen ure

Bitcoin Rally: BlackRock's BTC ETF Poised to Overtake Grayscale's GBTC in Trading Volume

Bitcoin (BTC) is making waves once again, reclaiming the $43,000 milestone and surging over 2% in a single day. This resurgence follows a 10% dip on January 22, when Bitcoin briefly fell below $40,000. Now, nearly three weeks after the SEC gave the green light to spot BTC ETFs, the crypto market is witnessing heightened activity, with BTC trading volume surging nearly 20% in just 24 hours. The recent dip in Bitcoin's price was attributed to selling pressure from outflows in the Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), a converted BTC exchange-traded fund issued by Grayscale, a prominent crypto asset manager. For the first two weeks after the approval of spot BTC ETFs, GBTC outpaced other ETFs from BlackRock and Fidelity, recording approximately $4 billion in outflows. However, the latest data indicates a potential shift in this pattern. According to Bloomberg's James Seyffart, BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) has emerged with a slight lead, boasting $2 million more in trades

Bitcoin Zakt Naar $40,000 - Laagste Punt Sinds Lancering Bitcoin ETFs

Bitcoin dook maandag naar een dieptepunt van zeven weken, met een koers net onder de $40.000 voor het eerst sinds de lancering van 11 spot bitcoin exchange-traded funds op 11 januari. De grootste cryptocurrency ter wereld stond laatst 3,98% lager op $39.938,00, handelend op het laagste niveau sinds 4 december na een korte opleving. Ether, de op een na grootste cryptocurrency, stond 6,37% lager op $2.328,30. Bitcoin was eerder gestegen vanwege de groeiende opwinding dat de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) bitcoin ETFs zou goedkeuren, waardoor de cryptocurrency toegankelijk zou worden voor een reeks nieuwe investeerders. Bitcoin steeg met ongeveer 70% vanaf augustus, toen een federale rechtbank de SEC dwong haar besluit om de bitcoin ETF-aanvraag van Grayscale Investments af te wijzen, te herzien. Sommige analisten hadden verwacht dat bitcoin aanvankelijk wat van die winsten zou terugdraaien. Anderen zeiden op maandag dat de cryptocurrency moeite had om te concurreren met tr