Doorgaan naar hoofdcontent

Zijn we getuige van de geboorte van een nieuwe generatie Community NFT's met PandaDAO?

Zijn we getuige van de geboorte van een nieuwe generatie Community NFT's met PandaDAO
Community NFT's hebben een nieuw model nodig

Na een paar jaar van explosieve groei en verbluffende succesverhalen is er veel turbulentie ontstaan in de NFT-scene. De laatste tijd zijn er schokkende verhalen verschenen over beleggers die grote bedragen hebben betaald voor NFT's en vervolgens vol afschuw toekeken hoe de waarde tot nul daalde.

De problemen die de NFT-ruimte ondervindt, zijn vergelijkbaar met die van de cryptosector. Met name succesverhalen zoals BAYC hebben geleid tot de snelle oprichting van talloze nieuwe NFT gemeenschappen en projecten. Sommige daarvan, inderhaast opgezet, werden niet ondersteund door een duurzaam liquiditeitsmodel. Andere waren eenvoudigweg "rug pulls".

Afgezien van de tragische financiële verliezen van gewone mensen die hun vertrouwen in NFT's stelden, kunnen dit soort mislukkingen en zwendel de sector op lange termijn onherstelbare schade toebrengen. Uit een recent onderzoek blijkt dat de publieke opinie over de vraag of NFT's een goede investering zijn, nu afneemt. Aangezien slechts een klein deel van het publiek momenteel NFT's bezit, is dit een slecht teken voor de groeivooruitzichten van de sector.

NFT's kunnen op lange termijn alleen gedijen als de mensen vertrouwen hebben in de gemeenschappen die ze uitgeven en verhandelen. Dit betekent dat toekomstige NFT-projecten een technische en financiële architectuur nodig hebben die de NFT's beschermt tegen waardedalingen.

Er zijn tekenen dat een nieuwe generatie community NFT-projecten volgens dit principe wordt opgebouwd. Een daarvan is de Random Panda Club (RPC) NFT van PandaDAO. De bredere Pandaverse, met de nadruk op het bouwen van rijke, op NFT gebaseerde creatieve intellectuele eigendom, heeft een reeks producten en diensten op hun ontwikkelingsplan staan.

Wat RPC NFT's zo anders maakt is de code die PandaDAO implementeert voor de lancering en toekomstige verhandeling van de collectie. Het PandaDAO team gelooft volledig in de filosofie dat "code wet is", en ze hebben het gebruikt om een swap protocol te creëren, ERC721P, dat de investeringen van gebruikers en de liquiditeit van de gemeenschap zal beschermen door de NFT's een intrinsieke waarde te geven.

U kunt hier en hier meer lezen over de technische dimensies van het project. De twee kenmerken van het projectprotocol die waarschijnlijk de aandacht van NFT-verzamelaars zullen trekken, zijn de contracten Swap en Reborn.

Het Swap-contract draait om eerlijkheid. Volgens het protocol wordt elke geslagen RPC NFT gekoppeld aan 50.000 $PANDA. Iedereen die een NFT bezit kan deze inwisselen voor 50.000 $PANDA op de gedecentraliseerde beurs van de gemeenschap. Omgekeerd kan iedereen die 50.000 $PANDA bezit deze inwisselen voor één RPC NFT. Het protocol zorgt ervoor dat de NFT's die gebruikers uitgeven tijdens ruiltransacties volledig willekeurig zijn - en het is ontworpen om te voorkomen dat slechte actoren oneerlijke toegang krijgen tot de zeldzaamste NFT's tijdens het muntproces.

De PandaDAO gemeenschap zal een vaste prijs voor het terugkopen van $PANDA tokens aanbieden tegen een tarief van $0,005 per $PANDA. Dit betekent dat elke RPC NFT altijd een waarde heeft van ten minste $250. Het slimme van het systeem is dat het de waarde van de NFT's garandeert en tegelijkertijd veel ruimte creëert voor arbitrage tussen de gedecentraliseerde beurs van de gemeenschap en sites zoals OpenSea, waardoor de marktprijzen van de NFT's kunnen stijgen.

Met het Reborn-contract daarentegen kunnen gebruikers een NFT die zij bezitten 1:1 ruilen tegen een andere NFT in de pool van de gemeenschap. De code zorgt ervoor dat de selectie van de nieuwe NFT die de gebruiker krijgt in ruil voor de oude volledig willekeurig is: Gebruikers kunnen een zeldzamere NFT krijgen, of niet. De functie is ontworpen om gebruikers die niet-zeldzame NFT's of NFT's die ze beu zijn geworden in staat te stellen een betekenisvol belang in de gemeenschap te houden. Het voorkomt ook waardedalingen veroorzaakt door het dumpen van ongewenste NFT's. Interessant is dat PandaDAO van plan is NFT's van andere projecten (BAYC en Doodles, bijvoorbeeld) op te nemen in de pool van NFT's voor willekeurige 1:1 uitwisseling.


Om ervoor te zorgen dat de liquiditeit van het project gezond blijft, brengen Swap- en Reborn-contracten een behandelingsvergoeding van 7,5% van de ankerprijs van de NFT met zich mee. De helft daarvan gaat naar de verhoging van de ankerprijs van de NFT, terwijl de andere helft naar de gemeenschapskas gaat.

Kijken we naar een blauwdruk voor de toekomst?

Deze twee centrale kenmerken van ERC721P hebben het potentieel om belangrijke problemen op te lossen die sommige community NFT-projecten in het verleden hebben geteisterd, met name slechte liquiditeit door dalingen van de bodemprijs, gaming van het muntsysteem door slechte actoren, en frustratie en/of dumping door gebruikers die niet-zeldzame NFT's moeten aanhouden of NFT's die hun esthetische waarde voor de gebruiker hebben verloren. Het zal interessant zijn om te zien hoe het RPC-project zich de komende jaren zal ontwikkelen. Als ERC721P de problemen aanpakt die sommige recente NFT-projecten hebben getroffen, kunnen we misschien kijken naar een duurzaam model voor een nieuwe generatie van door de gemeenschap geleide NFT's.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Crypto-analist voorspelt: 'Bitcoin op weg naar prijsstijging tot $76.000'

Kevin Svenson, een bekende expert op het gebied van cryptocurrency, heeft onlangs opgemerkt dat Bitcoin zich momenteel in een interessante positie bevindt. Hij suggereert dat er mogelijk een gunstige verandering in de koers van Bitcoin op komst is. Svenson heeft specifieke patronen geïdentificeerd op de kortetermijngrafieken die erop wijzen dat de waarde van Bitcoin kan stijgen. Als je hier meer over zou willen weten blijf vooral lezen! Recente grafieken laten zien dat Bitcoin een patroon vertoont dat bekend staat als een 'omgekeerd hoofd-en-schouderspatroon'. Dit patroon kan worden geïnterpreteerd als een mogelijke ommekeer in de prijsrichting, wat zou kunnen resulteren in een stijging van de Bitcoin-koers. Technische analisten beschouwen dit als een veelbelovend signaal, hoewel het geen garantie is voor toekomstige resultaten. Svenson voorspelt dat Bitcoin mogelijk een nieuw hoogtepunt kan bereiken van $76.000, gebaseerd op deze patronen en indicatoren. Hij wijst erop dat Bi

Kaleo voorspelt: "Bitcoin staat op het punt een nieuwe recordhoogte te bereiken."

De gerenommeerde analist Kaleo merkt op dat Bitcoin momenteel een vergelijkbare koersbeweging vertoont als in december 2023 tot januari 2024. Destijds werd de markt gekenmerkt door anticipatie op de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Kaleo voorspelt nu een opwaartse beweging van de Bitcoin koers richting een nieuwe all-time high rond de halvering. Echter, direct daarna voorziet hij een aanzienlijke correctie, gevolgd door een nieuwe stijging van Bitcoin. Bitcoin vertoont een koerspatroon dat lijkt op eerdere bewegingen. "Mijn huidige favoriete prijsstructuurvergelijking is gebaseerd op het tijdsframe vóór de ETF in december. Bitcoin zou gemakkelijk kunnen stijgen naar nieuwe hoogtepunten in de aanloop naar de halvering later deze week, gevolgd door een verkoopgolf en een geleidelijke opwaartse trend naar nieuwe pieken," aldus Kaleo. De onderstaande grafiek toont de Bitcoin-koers in de aanloop naar de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Bron: Tr

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.   Ben je ook benieuwd hoe Nederlandse huishoudens ondanks alle opschudding in de bankensector winst hebben weten te behalen op hun beleggingen in de eerste drie maanden van dit jaar? Nou, volgens de laatste updates van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben ze niet alleen winst geboekt, maar hebben ze ook een groter deel van hun beleggingsportefeuille toegewijd aan aandelen en obligaties van banken. Je gelooft het misschien niet, maar de gezamenlijke waarde van de beleggingen van Nederlandse huishoudens is in het eerste kwartaal met maar liefst 7,8 miljard euro gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is toch wel een knappe stijging van ruim 5 procent, toch? Het is eigenlijk voor het eerst sinds eind 2021 dat we zo'n enorme groei hebben gezien in één kwartaal. Ondanks alle turbulentie op de financiële markten door gebeurtenissen zoals het omvallen van regionale banken in de Verenigde Staten en de crisis bij Credit