Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is er aan de hand met de Britse pond?

 
Het Britse pond heeft ten opzichte van de Amerikaanse dollar een dieptepunt bereikt. De Britse munt daalde maandag met ruim 4% naar 1,03 dollar, de laagste stand ooit. De oorzaak van de scherpe daling is het pakket aan belastingverlagingen van de nieuwe Britse regering. 


Het pond had de daling vrijdag al ingezet nadat de kersverse Britse minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, zijn begroting had gepresenteerd. Daarin kondigde hij belastingverlagingen ten waarde van zo'n 45 miljard pond (49,5 miljard euro) aan. Die worden gefinancierd door geld te lenen. 


Het pakket leidde tot bezorgde reacties onder investeerders. Zij verwachten dat de belastingverlagingen het inflatievuur verder aanwakkeren. De prijzen waren in augustus 9,9% hoger dan vorig jaar en naar verwachting zal de inflatie in het Verenigd Koninkrijk alleen maar toenemen. Met als gevolg dat de centrale bank verder moet ingrijpen, wat de economie weer remt. 


Minister Kwarteng zei zondag, toen hij geconfronteerd werd met de paniekreacties van vrijdag, dat hij niet van plan is om van koers te veranderen. Sterker nog, hij zei dat de regering van plan is om meer belastingen te verlagen. Dit leidde maandag tot de verdere waardedaling van het pond. 


Het Britse pond daalde bij de opening van de handel met een kleine 5% naar 1,03 dollar. Rond 16.00 uur (Nederlandse tijd) lag hij weer wat hoger, op 1.0856 dollar.


Hoe vindt jij dat het Britse ministerie ermee omgaat?
laat het ons weten in de comments!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cryptocurrency Transfers of Millions: XRP, Bitcoin en Ethereum in Spotlight

In een dag gekenmerkt door aanzienlijke bewegingen binnen de cryptocurrency-markt, hebben Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en XRP zich ontpopt als brandpunten. Ze houden de cryptogemeenschap in hun greep met transacties van aanzienlijke financiële omvang. De dag begon met een substantiële Ethereum-overdracht. Een bedrag van 14.768 ETH, ter waarde van $33,5 miljoen, verplaatste zich vanuit een niet nader genoemde portemonnee naar het gerenommeerde Coinbase-platform (NASDAQ:COIN). Deze omvangrijke transactie zette het toneel voor een reeks opmerkelijke bewegingen binnen het cryptocurrency-landschap. Vervolgens stroomde naadloos 27,7 miljoen XRP, gelijk aan $14,48 miljoen, naar de Bitstamp-beurs. Sterke aanwijzingen suggereren dat deze overdracht nauw verbonden is met initiatieven die gericht zijn op het versterken van de liquiditeit voor de Ripple Payments-service, waarvoor Bitstamp een essentiële provider is. Het hoogtepunt van de crypto-overdrachten vandaag vond plaats in de afgelopen ure

Bitcoin Rally: BlackRock's BTC ETF Poised to Overtake Grayscale's GBTC in Trading Volume

Bitcoin (BTC) is making waves once again, reclaiming the $43,000 milestone and surging over 2% in a single day. This resurgence follows a 10% dip on January 22, when Bitcoin briefly fell below $40,000. Now, nearly three weeks after the SEC gave the green light to spot BTC ETFs, the crypto market is witnessing heightened activity, with BTC trading volume surging nearly 20% in just 24 hours. The recent dip in Bitcoin's price was attributed to selling pressure from outflows in the Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), a converted BTC exchange-traded fund issued by Grayscale, a prominent crypto asset manager. For the first two weeks after the approval of spot BTC ETFs, GBTC outpaced other ETFs from BlackRock and Fidelity, recording approximately $4 billion in outflows. However, the latest data indicates a potential shift in this pattern. According to Bloomberg's James Seyffart, BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) has emerged with a slight lead, boasting $2 million more in trades

Bitcoin Zakt Naar $40,000 - Laagste Punt Sinds Lancering Bitcoin ETFs

Bitcoin dook maandag naar een dieptepunt van zeven weken, met een koers net onder de $40.000 voor het eerst sinds de lancering van 11 spot bitcoin exchange-traded funds op 11 januari. De grootste cryptocurrency ter wereld stond laatst 3,98% lager op $39.938,00, handelend op het laagste niveau sinds 4 december na een korte opleving. Ether, de op een na grootste cryptocurrency, stond 6,37% lager op $2.328,30. Bitcoin was eerder gestegen vanwege de groeiende opwinding dat de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) bitcoin ETFs zou goedkeuren, waardoor de cryptocurrency toegankelijk zou worden voor een reeks nieuwe investeerders. Bitcoin steeg met ongeveer 70% vanaf augustus, toen een federale rechtbank de SEC dwong haar besluit om de bitcoin ETF-aanvraag van Grayscale Investments af te wijzen, te herzien. Sommige analisten hadden verwacht dat bitcoin aanvankelijk wat van die winsten zou terugdraaien. Anderen zeiden op maandag dat de cryptocurrency moeite had om te concurreren met tr