Doorgaan naar hoofdcontent

De merge bij Ethereum is een feit, Maar gaat het invloed hebben op Ethereum-Houders?

 

Ethereum luidt een nieuw tijdperk in: de Merge. Dit betekent dat de blockchain van Ethereum niet meer wordt beveiligd door miners (een protocol wat men Proof of Work (PoW) noemt), maar door ‘stakers’. Dit protocol noemt men Proof of Stake (PoS). Wat houdt dit in, en wat betekent dat voor ETH-holders?

De Merge – zoals deze overgang van PoW naar PoS heet – is al meerdere keren uitgesteld, maar nu is het eindelijk gelukt! Ethereum is zojuist overgestapt op een ander protocol. Je zou de Merge kunnen vergelijken met een motorwissel in een auto. Er verandert enkel iets onder de motorkap, maar als bestuurder van het voertuig merk je hier verder weinig van.


Toch is dit een van de grootste evenementen ooit voor de cryptowereld, dus we gaan in dit artikel uitleggen waarom het gebeurt en wat dit betekent voor ETH-holders.

Wat is staking?

Om dit uit te leggen, moeten we eerst uitleggen wat staking is: dit betekent dat gebruikers ETH kunnen vastzetten voor een bepaalde periode. Hierdoor wordt hun ETH gebruikt om het netwerk draaiend te houden en transacties te valideren. De reden waarom ETH-holders dit zouden doen, is omdat ze hier een beloning voor krijgen.
Ethereum Merge May Have Implications for Crypto
ETH-stakers krijgen vanaf nu dus periodieke beloningen vanuit het protocol. Het zijn niet meer de miners die ETH ontvangen voor het valideren van transacties, maar juist de mensen die ETH vastzetten. Dit gebeurt meestal via een zogenaamde ‘staking pool’ (vergelijkbaar met een spaarrekening met rente). Alleen zijn deze rentes vaak hoger dan bij een bank.

Waarom is Ethereum overgestapt?

Vitalik Buterin, de maker van Ethereum, sprak in de beginjaren van Ethereum al over de intentie om over te schakelen op Proof of Stake. Hier zijn verschillende redenen voor. Ethereum is op dit moment ‘deflatoir’. Dat betekent dat er meer Ethers uit de roulatie worden gehaald dan er bijkomen. Dit moet ervoor zorgen dat er steeds minder ETH in omloop komt. Dit krimpende aanbod kan voor een prijsstijging zorgen bij Ethereum.

Met deze overgang op Proof of Stake is ook de verwachting dat het energieverbruik van Ethereum met maar liefst 99 procent terugloopt. Dat komt omdat miners overbodig worden. Zij kunnen hun mining-apparatuur niet meer gebruiken om ETH in omloop te brengen of om transacties te valideren. Zoals eerder vermeld in het artikel, gebeurt dit nu door stakers.

Wat betekent dit voor mij?

Ethereum-houders zullen vrij weinig van deze overgang meekrijgen. Houd er wel rekening mee dat een evenement als de Merge van invloed kan zijn op de koers. Het zou dus kunnen dat de koers na deze overgang een snelle beweging omhoog of omlaag zal maken. 

Er verandert dus niks voor jou, maar het is belangrijk om te weten dat de miners van Ethereum zodadelijk ‘overbodig’ worden. Zij willen daarom mogelijk een alternatief om te blijven minen. De kans bestaat dat zij–na de Merge–een blockchain van Ethereum op Proof of Work maken. Dit zou dan de Ethereum Proof of Work blockchain worden.

Dit heeft geen invloed op jouw Ethereum, maar ze zullen daarbij wel een ‘Ethereum Proof of Work’-coin (ETHW) maken als een tegengeluid voor deze Merge. Sommige exchanges zullen deze coin ook lanceren, maar welke dat precies allemaal zijn is nog niet zeker.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cryptocurrency Transfers of Millions: XRP, Bitcoin en Ethereum in Spotlight

In een dag gekenmerkt door aanzienlijke bewegingen binnen de cryptocurrency-markt, hebben Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en XRP zich ontpopt als brandpunten. Ze houden de cryptogemeenschap in hun greep met transacties van aanzienlijke financiële omvang. De dag begon met een substantiële Ethereum-overdracht. Een bedrag van 14.768 ETH, ter waarde van $33,5 miljoen, verplaatste zich vanuit een niet nader genoemde portemonnee naar het gerenommeerde Coinbase-platform (NASDAQ:COIN). Deze omvangrijke transactie zette het toneel voor een reeks opmerkelijke bewegingen binnen het cryptocurrency-landschap. Vervolgens stroomde naadloos 27,7 miljoen XRP, gelijk aan $14,48 miljoen, naar de Bitstamp-beurs. Sterke aanwijzingen suggereren dat deze overdracht nauw verbonden is met initiatieven die gericht zijn op het versterken van de liquiditeit voor de Ripple Payments-service, waarvoor Bitstamp een essentiële provider is. Het hoogtepunt van de crypto-overdrachten vandaag vond plaats in de afgelopen ure

Bitcoin Rally: BlackRock's BTC ETF Poised to Overtake Grayscale's GBTC in Trading Volume

Bitcoin (BTC) is making waves once again, reclaiming the $43,000 milestone and surging over 2% in a single day. This resurgence follows a 10% dip on January 22, when Bitcoin briefly fell below $40,000. Now, nearly three weeks after the SEC gave the green light to spot BTC ETFs, the crypto market is witnessing heightened activity, with BTC trading volume surging nearly 20% in just 24 hours. The recent dip in Bitcoin's price was attributed to selling pressure from outflows in the Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), a converted BTC exchange-traded fund issued by Grayscale, a prominent crypto asset manager. For the first two weeks after the approval of spot BTC ETFs, GBTC outpaced other ETFs from BlackRock and Fidelity, recording approximately $4 billion in outflows. However, the latest data indicates a potential shift in this pattern. According to Bloomberg's James Seyffart, BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) has emerged with a slight lead, boasting $2 million more in trades

Bitcoin Zakt Naar $40,000 - Laagste Punt Sinds Lancering Bitcoin ETFs

Bitcoin dook maandag naar een dieptepunt van zeven weken, met een koers net onder de $40.000 voor het eerst sinds de lancering van 11 spot bitcoin exchange-traded funds op 11 januari. De grootste cryptocurrency ter wereld stond laatst 3,98% lager op $39.938,00, handelend op het laagste niveau sinds 4 december na een korte opleving. Ether, de op een na grootste cryptocurrency, stond 6,37% lager op $2.328,30. Bitcoin was eerder gestegen vanwege de groeiende opwinding dat de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) bitcoin ETFs zou goedkeuren, waardoor de cryptocurrency toegankelijk zou worden voor een reeks nieuwe investeerders. Bitcoin steeg met ongeveer 70% vanaf augustus, toen een federale rechtbank de SEC dwong haar besluit om de bitcoin ETF-aanvraag van Grayscale Investments af te wijzen, te herzien. Sommige analisten hadden verwacht dat bitcoin aanvankelijk wat van die winsten zou terugdraaien. Anderen zeiden op maandag dat de cryptocurrency moeite had om te concurreren met tr