Doorgaan naar hoofdcontent

CBDC's in Opkomst: Wat Betekent de Digitale Revolutie voor Onze Financiën?De Toekomst van Geld: Hoe Digitale Valuta's van Centrale Banken Ons Betaalsysteem Hervormen

Digitale valuta's van centrale banken (CBDC's) komen eraan. China is begonnen met grootschalige proeven van de "e-yuan". Europese functionarissen willen tegen 2025 een digitale euro lanceren, terwijl de Amerikaanse Federal Reserve bestudeert of ze dit voorbeeld moeten volgen. De Bahama's hebben hun versie, de "sand dollar", al in omloop gebracht. Deze plotselinge haast roept zowel opwinding als verwarring op.

Waarom Digitale Valuta's Niet Gewoon een Nieuwe Trend Zijn

Een digitale valuta van de centrale bank klinkt als een moderne monetaire innovatie, misschien een officiële variant van bitcoin. Maar het is niet meteen duidelijk wat het doel ervan is. Veel mensen gebruiken al digitale valuta, of het nu via mobiele apps voor betalingen is of op bankwebsites voor overboekingen. Wat zijn deze nieuwe digitale valuta's en waarom creëren centrale banken ze?

Wat Zijn CBDC's?

CBDC's zijn simpelweg een digitale versie van contant geld—het fysieke geld dat wordt uitgegeven door centrale banken. In de meeste landen zal hun ontwerp waarschijnlijk lijken op bestaande online betaalplatforms, met één belangrijk verschil: geld dat op een CBDC-app of website wordt gehouden, zal gelijkwaardig zijn aan een deposito bij de centrale bank.

De Belangrijkste Redenen Achter de Introductie van CBDC's

De belangrijkste motivatie voor centrale banken is om de risico's te beperken die inherent zijn aan de wereldwijde verschuiving naar cashloze betalingen. Ze zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van het monetaire systeem, waarvan het meest basale element is om te garanderen dat mensen contant geld kunnen gebruiken om dingen te kopen. Maar in een wereld die wordt gedomineerd door Apple Pay of Alipay, zouden alledaagse transacties afhankelijk zijn van particuliere bedrijven in plaats van centrale banken.

De Dreiging van Cryptocurrencies en Stablecoins

Cryptocurrencies zoals bitcoin en "stablecoins" (die hun waarde koppelen aan de dollar of andere activa) zoals het door Facebook ondersteunde Diem (voorheen Libra) vormen ook een bedreiging, omdat ze mogelijk de staatsautoriteit kunnen ondermijnen. Met CBDC's zullen centrale banken een sterkere aanwezigheid hebben in online betalingen. Dat zou het gevaar voor financiële stabiliteit door afhankelijkheid van puur particuliere betaalsystemen verminderen. En sommige mensen zouden het misschien prettig vinden om de optie te hebben om ten minste een deel van hun digitale geld op een betrouwbaar officieel platform te bewaren.

Wat Betekenen CBDC's Voor Consumenten en Bedrijven?

Voor consumenten en bedrijven kunnen CBDC's tal van voordelen bieden. Ze kunnen zorgen voor snellere en veiligere betalingen, lagere transactiekosten en bredere toegang tot financiële diensten. Bovendien kunnen CBDC's de efficiëntie van het monetaire systeem verbeteren en een sterker financieel toezicht mogelijk maken. Aan de andere kant roept het ook vragen op over privacy, toezicht en de rol van commerciële banken.

Conclusie

De opkomst van digitale valuta's van centrale banken markeert een belangrijke verschuiving in ons financiële landschap. Terwijl CBDC's nog in ontwikkeling zijn, is het duidelijk dat ze de manier waarop we geld gebruiken en beheren, zullen veranderen. Het is een spannende tijd voor de toekomst van geld, en het is essentieel om zowel de kansen als de uitdagingen van deze nieuwe technologie te begrijpen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Crypto-analist voorspelt: 'Bitcoin op weg naar prijsstijging tot $76.000'

Kevin Svenson, een bekende expert op het gebied van cryptocurrency, heeft onlangs opgemerkt dat Bitcoin zich momenteel in een interessante positie bevindt. Hij suggereert dat er mogelijk een gunstige verandering in de koers van Bitcoin op komst is. Svenson heeft specifieke patronen geïdentificeerd op de kortetermijngrafieken die erop wijzen dat de waarde van Bitcoin kan stijgen. Als je hier meer over zou willen weten blijf vooral lezen! Recente grafieken laten zien dat Bitcoin een patroon vertoont dat bekend staat als een 'omgekeerd hoofd-en-schouderspatroon'. Dit patroon kan worden geïnterpreteerd als een mogelijke ommekeer in de prijsrichting, wat zou kunnen resulteren in een stijging van de Bitcoin-koers. Technische analisten beschouwen dit als een veelbelovend signaal, hoewel het geen garantie is voor toekomstige resultaten. Svenson voorspelt dat Bitcoin mogelijk een nieuw hoogtepunt kan bereiken van $76.000, gebaseerd op deze patronen en indicatoren. Hij wijst erop dat Bi

Kaleo voorspelt: "Bitcoin staat op het punt een nieuwe recordhoogte te bereiken."

De gerenommeerde analist Kaleo merkt op dat Bitcoin momenteel een vergelijkbare koersbeweging vertoont als in december 2023 tot januari 2024. Destijds werd de markt gekenmerkt door anticipatie op de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Kaleo voorspelt nu een opwaartse beweging van de Bitcoin koers richting een nieuwe all-time high rond de halvering. Echter, direct daarna voorziet hij een aanzienlijke correctie, gevolgd door een nieuwe stijging van Bitcoin. Bitcoin vertoont een koerspatroon dat lijkt op eerdere bewegingen. "Mijn huidige favoriete prijsstructuurvergelijking is gebaseerd op het tijdsframe vóór de ETF in december. Bitcoin zou gemakkelijk kunnen stijgen naar nieuwe hoogtepunten in de aanloop naar de halvering later deze week, gevolgd door een verkoopgolf en een geleidelijke opwaartse trend naar nieuwe pieken," aldus Kaleo. De onderstaande grafiek toont de Bitcoin-koers in de aanloop naar de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Bron: Tr

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.   Ben je ook benieuwd hoe Nederlandse huishoudens ondanks alle opschudding in de bankensector winst hebben weten te behalen op hun beleggingen in de eerste drie maanden van dit jaar? Nou, volgens de laatste updates van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben ze niet alleen winst geboekt, maar hebben ze ook een groter deel van hun beleggingsportefeuille toegewijd aan aandelen en obligaties van banken. Je gelooft het misschien niet, maar de gezamenlijke waarde van de beleggingen van Nederlandse huishoudens is in het eerste kwartaal met maar liefst 7,8 miljard euro gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is toch wel een knappe stijging van ruim 5 procent, toch? Het is eigenlijk voor het eerst sinds eind 2021 dat we zo'n enorme groei hebben gezien in één kwartaal. Ondanks alle turbulentie op de financiële markten door gebeurtenissen zoals het omvallen van regionale banken in de Verenigde Staten en de crisis bij Credit