Doorgaan naar hoofdcontent

China's heropening tilt Aziatische aandelenmarkt op

 

De activiteit op de Aziatische aandelenmarkten, die nu op een dieptepunt van drie jaar staat, zal in 2023 een broodnodige impuls krijgen door de verwachte heropening van China voor de rest van de wereld na een reeks COVID-19-blokkades, aldus dealmakers.

Waarom beleggen in Chinese aandelen?

Een versoepeling van het twee jaar durende optreden van China in de technologiesector, in combinatie met een doorbraak voor de Amerikaanse auditwaakhond om toegang te krijgen tot de financiële rekeningen van bedrijven op het vasteland, wordt ook gezien als positief voor de activiteit op de aandelenkapitaalmarkten, waaronder beursintroducties (IPO's), secundaire noteringen en vervolgverkopen van aandelen.

Naarmate China's heropening plaatsvindt, zal de marktactiviteit in fasen verlopen", aldus Edward Byun, mede-hoofd aandelenkapitaalmarkten in Azië ex-Japan bij Goldman Sachs. Naarmate het vertrouwen in het herstel toeneemt, zullen we de voorwaarden zien ontstaan voor een hervatting van de IPO-markt.
Volgens gegevens van Refinitiv daalden beursintroducties in Azië-Pacific, inclusief Japan, dit jaar met 43,3% in waarde, terwijl het totaal aantal transacties op de aandelenmarkt met 52% daalde. 

Analisten adviseren terug te keren naar Chinese beurs | Investment Officer  (voorheen Fondsnieuws)

Hongkong was de meest getroffen markt in de regio: beursintroducties, ooit een van de belangrijkste financiële centra in Azië en een belangrijke bron van inkomsten voor de banken in de stad, daalden tot het laagste niveau in 10 jaar. De geleidelijke heropening van China zou mondiale investeerders er ook toe moeten aanzetten weer geld te steken in de op één na grootste economie ter wereld, nadat ze er twee jaar lang geen geld aan hebben besteed.

Veel internationale beleggers hebben hun geld weer naar de VS verplaatst, maar China is nog steeds de olifant in de kamer, daar kun je niet omheen", aldus Harish Raman, hoofd van het aandelensyndicaat voor Azië-Pacific bij Citigroup.


Consensus: aandelen bieden nog altijd kansen

Als u vindt dat de VS echt zijn hoogtepunt heeft bereikt en de waarderingen uit de hand lopen, en u wilt wat winst nemen, waar gaat u die dan inzetten?

De verkoop van nieuwe aandelen in Hongkong daalde dit jaar met 74% tot $7,4 miljard, tegenover $28,17 miljard in 2021, zo blijkt uit gegevens van Refinitiv. Van de 70 beursintroducties in de stad dit jaar worden er 44 onder hun aanbiedingsprijs verhandeld, volgens afzonderlijke gegevens van Dealogic. Maar de stad was niet de enige grote markt die te lijden had. Nasdaq IPO's daalden dit jaar met 95% omdat beleggers worstelden met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, hogere energiekosten en de stijgende inflatie die de rente wereldwijd tot recordhoogte heeft opgedreven.

In Australië daalde de fondsenwerving via IPO's dit jaar tot $633,1 miljoen, van $9,6 miljard in 2021, maar Australische aandelen presteerden beter dan de rest met slechts een kleine daling. Mijn verwachting is dat we in de eerste helft van 2023 enige IPO-activiteit krijgen, en als we dat krijgen en het voordeel van een stabielere markt en een rustige economische achtergrond, zullen we in de tweede helft veel meer activiteit krijgen, aldus Matthew Beggs, UBS' medehoofd aandelenkapitaalmarkten voor Australazië.

In India daalden de beursintroducties met bijna 60% van $17,05 miljard naar $7,13 miljard, zo blijkt uit de gegevens van Refinitiv.

London Stock Exchange confirms $27bn Refinitiv takeover talks | Financial  Times

De waarde van de beursintroducties op de STAR Market van Shanghai steeg met 11,4%, omdat bedrijven die nog wachten op definitieve regelgeving voor de internationale verkoop van aandelen, gedwongen werden lokaal geld op te halen. China's Securities Regulatory Commission (CSRC) publiceerde vorig jaar ontwerprichtlijnen voor Chinese bedrijven die in het buitenland willen noteren, maar heeft nog geen definitieve regels bekendgemaakt.

Los daarvan hebben ongeveer 200 bedrijven op het vasteland het risico van een beursnotering in New York afgewend nadat de Amerikaanse toezichthouder op de boekhouding voor het eerst volledige toegang kreeg om bedrijven in China te inspecteren en te onderzoeken.

Door het gedoe met de regelgeving hebben dit jaar slechts vijf Chinese bedrijven een Amerikaanse beursgang gerealiseerd, waarmee volgens gegevens van Refinitiv in totaal 162,5 miljoen dollar werd opgehaald, tegen 12,8 miljard dollar vorig jaar. Gezien de laatste ontwikkelingen (over de controletoegang) zullen we hopelijk in de loop van 2023 het venster voor Amerikaanse beursintroducties zien heropenen.


Wat vindt jij hiervan?
laat het weten in de comments!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cryptocurrency Transfers of Millions: XRP, Bitcoin en Ethereum in Spotlight

In een dag gekenmerkt door aanzienlijke bewegingen binnen de cryptocurrency-markt, hebben Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en XRP zich ontpopt als brandpunten. Ze houden de cryptogemeenschap in hun greep met transacties van aanzienlijke financiële omvang. De dag begon met een substantiële Ethereum-overdracht. Een bedrag van 14.768 ETH, ter waarde van $33,5 miljoen, verplaatste zich vanuit een niet nader genoemde portemonnee naar het gerenommeerde Coinbase-platform (NASDAQ:COIN). Deze omvangrijke transactie zette het toneel voor een reeks opmerkelijke bewegingen binnen het cryptocurrency-landschap. Vervolgens stroomde naadloos 27,7 miljoen XRP, gelijk aan $14,48 miljoen, naar de Bitstamp-beurs. Sterke aanwijzingen suggereren dat deze overdracht nauw verbonden is met initiatieven die gericht zijn op het versterken van de liquiditeit voor de Ripple Payments-service, waarvoor Bitstamp een essentiële provider is. Het hoogtepunt van de crypto-overdrachten vandaag vond plaats in de afgelopen ure

Bitcoin Rally: BlackRock's BTC ETF Poised to Overtake Grayscale's GBTC in Trading Volume

Bitcoin (BTC) is making waves once again, reclaiming the $43,000 milestone and surging over 2% in a single day. This resurgence follows a 10% dip on January 22, when Bitcoin briefly fell below $40,000. Now, nearly three weeks after the SEC gave the green light to spot BTC ETFs, the crypto market is witnessing heightened activity, with BTC trading volume surging nearly 20% in just 24 hours. The recent dip in Bitcoin's price was attributed to selling pressure from outflows in the Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), a converted BTC exchange-traded fund issued by Grayscale, a prominent crypto asset manager. For the first two weeks after the approval of spot BTC ETFs, GBTC outpaced other ETFs from BlackRock and Fidelity, recording approximately $4 billion in outflows. However, the latest data indicates a potential shift in this pattern. According to Bloomberg's James Seyffart, BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) has emerged with a slight lead, boasting $2 million more in trades

Bitcoin Zakt Naar $40,000 - Laagste Punt Sinds Lancering Bitcoin ETFs

Bitcoin dook maandag naar een dieptepunt van zeven weken, met een koers net onder de $40.000 voor het eerst sinds de lancering van 11 spot bitcoin exchange-traded funds op 11 januari. De grootste cryptocurrency ter wereld stond laatst 3,98% lager op $39.938,00, handelend op het laagste niveau sinds 4 december na een korte opleving. Ether, de op een na grootste cryptocurrency, stond 6,37% lager op $2.328,30. Bitcoin was eerder gestegen vanwege de groeiende opwinding dat de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) bitcoin ETFs zou goedkeuren, waardoor de cryptocurrency toegankelijk zou worden voor een reeks nieuwe investeerders. Bitcoin steeg met ongeveer 70% vanaf augustus, toen een federale rechtbank de SEC dwong haar besluit om de bitcoin ETF-aanvraag van Grayscale Investments af te wijzen, te herzien. Sommige analisten hadden verwacht dat bitcoin aanvankelijk wat van die winsten zou terugdraaien. Anderen zeiden op maandag dat de cryptocurrency moeite had om te concurreren met tr