Doorgaan naar hoofdcontent

China's heropening tilt Aziatische aandelenmarkt op

 

De activiteit op de Aziatische aandelenmarkten, die nu op een dieptepunt van drie jaar staat, zal in 2023 een broodnodige impuls krijgen door de verwachte heropening van China voor de rest van de wereld na een reeks COVID-19-blokkades, aldus dealmakers.

Waarom beleggen in Chinese aandelen?

Een versoepeling van het twee jaar durende optreden van China in de technologiesector, in combinatie met een doorbraak voor de Amerikaanse auditwaakhond om toegang te krijgen tot de financiële rekeningen van bedrijven op het vasteland, wordt ook gezien als positief voor de activiteit op de aandelenkapitaalmarkten, waaronder beursintroducties (IPO's), secundaire noteringen en vervolgverkopen van aandelen.

Naarmate China's heropening plaatsvindt, zal de marktactiviteit in fasen verlopen", aldus Edward Byun, mede-hoofd aandelenkapitaalmarkten in Azië ex-Japan bij Goldman Sachs. Naarmate het vertrouwen in het herstel toeneemt, zullen we de voorwaarden zien ontstaan voor een hervatting van de IPO-markt.
Volgens gegevens van Refinitiv daalden beursintroducties in Azië-Pacific, inclusief Japan, dit jaar met 43,3% in waarde, terwijl het totaal aantal transacties op de aandelenmarkt met 52% daalde. 

Analisten adviseren terug te keren naar Chinese beurs | Investment Officer  (voorheen Fondsnieuws)

Hongkong was de meest getroffen markt in de regio: beursintroducties, ooit een van de belangrijkste financiële centra in Azië en een belangrijke bron van inkomsten voor de banken in de stad, daalden tot het laagste niveau in 10 jaar. De geleidelijke heropening van China zou mondiale investeerders er ook toe moeten aanzetten weer geld te steken in de op één na grootste economie ter wereld, nadat ze er twee jaar lang geen geld aan hebben besteed.

Veel internationale beleggers hebben hun geld weer naar de VS verplaatst, maar China is nog steeds de olifant in de kamer, daar kun je niet omheen", aldus Harish Raman, hoofd van het aandelensyndicaat voor Azië-Pacific bij Citigroup.


Consensus: aandelen bieden nog altijd kansen

Als u vindt dat de VS echt zijn hoogtepunt heeft bereikt en de waarderingen uit de hand lopen, en u wilt wat winst nemen, waar gaat u die dan inzetten?

De verkoop van nieuwe aandelen in Hongkong daalde dit jaar met 74% tot $7,4 miljard, tegenover $28,17 miljard in 2021, zo blijkt uit gegevens van Refinitiv. Van de 70 beursintroducties in de stad dit jaar worden er 44 onder hun aanbiedingsprijs verhandeld, volgens afzonderlijke gegevens van Dealogic. Maar de stad was niet de enige grote markt die te lijden had. Nasdaq IPO's daalden dit jaar met 95% omdat beleggers worstelden met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, hogere energiekosten en de stijgende inflatie die de rente wereldwijd tot recordhoogte heeft opgedreven.

In Australië daalde de fondsenwerving via IPO's dit jaar tot $633,1 miljoen, van $9,6 miljard in 2021, maar Australische aandelen presteerden beter dan de rest met slechts een kleine daling. Mijn verwachting is dat we in de eerste helft van 2023 enige IPO-activiteit krijgen, en als we dat krijgen en het voordeel van een stabielere markt en een rustige economische achtergrond, zullen we in de tweede helft veel meer activiteit krijgen, aldus Matthew Beggs, UBS' medehoofd aandelenkapitaalmarkten voor Australazië.

In India daalden de beursintroducties met bijna 60% van $17,05 miljard naar $7,13 miljard, zo blijkt uit de gegevens van Refinitiv.

London Stock Exchange confirms $27bn Refinitiv takeover talks | Financial  Times

De waarde van de beursintroducties op de STAR Market van Shanghai steeg met 11,4%, omdat bedrijven die nog wachten op definitieve regelgeving voor de internationale verkoop van aandelen, gedwongen werden lokaal geld op te halen. China's Securities Regulatory Commission (CSRC) publiceerde vorig jaar ontwerprichtlijnen voor Chinese bedrijven die in het buitenland willen noteren, maar heeft nog geen definitieve regels bekendgemaakt.

Los daarvan hebben ongeveer 200 bedrijven op het vasteland het risico van een beursnotering in New York afgewend nadat de Amerikaanse toezichthouder op de boekhouding voor het eerst volledige toegang kreeg om bedrijven in China te inspecteren en te onderzoeken.

Door het gedoe met de regelgeving hebben dit jaar slechts vijf Chinese bedrijven een Amerikaanse beursgang gerealiseerd, waarmee volgens gegevens van Refinitiv in totaal 162,5 miljoen dollar werd opgehaald, tegen 12,8 miljard dollar vorig jaar. Gezien de laatste ontwikkelingen (over de controletoegang) zullen we hopelijk in de loop van 2023 het venster voor Amerikaanse beursintroducties zien heropenen.


Wat vindt jij hiervan?
laat het weten in de comments!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Crypto-analist voorspelt: 'Bitcoin op weg naar prijsstijging tot $76.000'

Kevin Svenson, een bekende expert op het gebied van cryptocurrency, heeft onlangs opgemerkt dat Bitcoin zich momenteel in een interessante positie bevindt. Hij suggereert dat er mogelijk een gunstige verandering in de koers van Bitcoin op komst is. Svenson heeft specifieke patronen geïdentificeerd op de kortetermijngrafieken die erop wijzen dat de waarde van Bitcoin kan stijgen. Als je hier meer over zou willen weten blijf vooral lezen! Recente grafieken laten zien dat Bitcoin een patroon vertoont dat bekend staat als een 'omgekeerd hoofd-en-schouderspatroon'. Dit patroon kan worden geïnterpreteerd als een mogelijke ommekeer in de prijsrichting, wat zou kunnen resulteren in een stijging van de Bitcoin-koers. Technische analisten beschouwen dit als een veelbelovend signaal, hoewel het geen garantie is voor toekomstige resultaten. Svenson voorspelt dat Bitcoin mogelijk een nieuw hoogtepunt kan bereiken van $76.000, gebaseerd op deze patronen en indicatoren. Hij wijst erop dat Bi

Kaleo voorspelt: "Bitcoin staat op het punt een nieuwe recordhoogte te bereiken."

De gerenommeerde analist Kaleo merkt op dat Bitcoin momenteel een vergelijkbare koersbeweging vertoont als in december 2023 tot januari 2024. Destijds werd de markt gekenmerkt door anticipatie op de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Kaleo voorspelt nu een opwaartse beweging van de Bitcoin koers richting een nieuwe all-time high rond de halvering. Echter, direct daarna voorziet hij een aanzienlijke correctie, gevolgd door een nieuwe stijging van Bitcoin. Bitcoin vertoont een koerspatroon dat lijkt op eerdere bewegingen. "Mijn huidige favoriete prijsstructuurvergelijking is gebaseerd op het tijdsframe vóór de ETF in december. Bitcoin zou gemakkelijk kunnen stijgen naar nieuwe hoogtepunten in de aanloop naar de halvering later deze week, gevolgd door een verkoopgolf en een geleidelijke opwaartse trend naar nieuwe pieken," aldus Kaleo. De onderstaande grafiek toont de Bitcoin-koers in de aanloop naar de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Bron: Tr

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.   Ben je ook benieuwd hoe Nederlandse huishoudens ondanks alle opschudding in de bankensector winst hebben weten te behalen op hun beleggingen in de eerste drie maanden van dit jaar? Nou, volgens de laatste updates van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben ze niet alleen winst geboekt, maar hebben ze ook een groter deel van hun beleggingsportefeuille toegewijd aan aandelen en obligaties van banken. Je gelooft het misschien niet, maar de gezamenlijke waarde van de beleggingen van Nederlandse huishoudens is in het eerste kwartaal met maar liefst 7,8 miljard euro gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is toch wel een knappe stijging van ruim 5 procent, toch? Het is eigenlijk voor het eerst sinds eind 2021 dat we zo'n enorme groei hebben gezien in één kwartaal. Ondanks alle turbulentie op de financiële markten door gebeurtenissen zoals het omvallen van regionale banken in de Verenigde Staten en de crisis bij Credit