Doorgaan naar hoofdcontent

Japan zegt dat VS begrip toont voor Tokio's valuta-interventie

 

Japan says U.S. showed understanding on Tokyo's currency intervention
Door Tetsushi Kajimoto

TOKYO (Reuters) -De Japanse minister van Financiën Shunichi Suzuki zei dinsdag dat de Verenigde Staten "tot op zekere hoogte" begrip toonden voor de valutamarktinterventie van Tokio vorige maand, waarmee Japan voor het eerst publiekelijk aangaf dat de VS de maatregel steunde.

De Japanse autoriteiten verkochten dollars en kochten yen in een marktinterventie voor het eerst in 24 jaar, waarbij zij 2,8 biljoen yen ($19,21 miljard) uitgaven om een snelle daling van de yen af te remmen die zij als een bedreiging voor de economie beschouwden.

Hoewel Japanse functionarissen hebben gezegd dat zij niet noodzakelijkerwijs toestemming van de VS nodig hebben voor maatregelen op de valutamarkten, benadrukken zij herhaaldelijk het belang van het verkrijgen van begrip van de VS, dat als legitimiteit wordt beschouwd.

Op bijeenkomsten van de G7 en de G20, aldus Suzuki, heeft hij de bezorgdheid van Japan over de potentiële schade van scherpe bewegingen van de dollar ten opzichte van de yen toegelicht en eerdere afspraken van de G7 over de valutamarkt opnieuw bevestigd.

"Ik heb dergelijke inspanningen voortgezet en we hebben een zekere mate van begrip gekregen van de Amerikaanse autoriteiten voor onze laatste interventie", zei hij tegen verslaggevers.

"Ons standpunt blijft onveranderd dat we ook vanaf nu passende maatregelen zullen nemen in geval van overmatige volatiliteit."

Marktspelers hadden verwacht dat Japan het moeilijk zou vinden om begrip te krijgen van de VS voor valuta-interventie, gezien het vaste geloof van minister van Financiën Janet Yellen in door de markt bepaalde wisselkoersen en de Amerikaanse toezegging om de inflatie te bestrijden via monetaire verkrapping, die de stijging van de dollar heeft aangewakkerd.

Terwijl de Japanse interventie de onophoudelijke stijging van de dollar ten opzichte van de yen kortstondig een halt toeriep, heeft de Amerikaanse munt sindsdien zijn klim hervat en schommelde dinsdagmiddag in de Aziatische handel rond 145,75 yen, net onder het 24-jarig hoogtepunt van 145,90 dat voorafging aan de interventie van 22 september.

"Het is waar dat de huidige markt de solistische kracht van de dollar weerspiegelt," zei Suzuki, eraan toevoegend dat hij de bewegingen op de valutamarkt nauwlettend in de gaten hield met een "sterk gevoel van urgentie".

Suzuki, die een jaar geleden aantrad, zei dat hij de recente interventie van Japan zou uitleggen aan de financiële leiders van de Groep van 20 grote economieën wanneer zij deze week in Washington bijeenkomen, waar hij besprekingen verwacht in het kader van de vraag hoe monetaire verkrapping de wereldeconomie kan beïnvloeden.

Ook Japans top valutadiplomaat, Masato Kanda, liet zich dinsdag uit over de mogelijke valuta-interventie en zei dat de autoriteiten altijd bereid zijn de nodige maatregelen te nemen tegen een te grote volatiliteit van de valuta, aldus omroep TBS.

Kanda zei tegen verslaggevers dat hij overal een beslissing kan nemen over valuta-interventie, ook vanuit een vliegtuig.

($1 = 145,7400 yen)Reacties

Populaire posts van deze blog

Crypto-analist voorspelt: 'Bitcoin op weg naar prijsstijging tot $76.000'

Kevin Svenson, een bekende expert op het gebied van cryptocurrency, heeft onlangs opgemerkt dat Bitcoin zich momenteel in een interessante positie bevindt. Hij suggereert dat er mogelijk een gunstige verandering in de koers van Bitcoin op komst is. Svenson heeft specifieke patronen geïdentificeerd op de kortetermijngrafieken die erop wijzen dat de waarde van Bitcoin kan stijgen. Als je hier meer over zou willen weten blijf vooral lezen! Recente grafieken laten zien dat Bitcoin een patroon vertoont dat bekend staat als een 'omgekeerd hoofd-en-schouderspatroon'. Dit patroon kan worden geïnterpreteerd als een mogelijke ommekeer in de prijsrichting, wat zou kunnen resulteren in een stijging van de Bitcoin-koers. Technische analisten beschouwen dit als een veelbelovend signaal, hoewel het geen garantie is voor toekomstige resultaten. Svenson voorspelt dat Bitcoin mogelijk een nieuw hoogtepunt kan bereiken van $76.000, gebaseerd op deze patronen en indicatoren. Hij wijst erop dat Bi

Kaleo voorspelt: "Bitcoin staat op het punt een nieuwe recordhoogte te bereiken."

De gerenommeerde analist Kaleo merkt op dat Bitcoin momenteel een vergelijkbare koersbeweging vertoont als in december 2023 tot januari 2024. Destijds werd de markt gekenmerkt door anticipatie op de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Kaleo voorspelt nu een opwaartse beweging van de Bitcoin koers richting een nieuwe all-time high rond de halvering. Echter, direct daarna voorziet hij een aanzienlijke correctie, gevolgd door een nieuwe stijging van Bitcoin. Bitcoin vertoont een koerspatroon dat lijkt op eerdere bewegingen. "Mijn huidige favoriete prijsstructuurvergelijking is gebaseerd op het tijdsframe vóór de ETF in december. Bitcoin zou gemakkelijk kunnen stijgen naar nieuwe hoogtepunten in de aanloop naar de halvering later deze week, gevolgd door een verkoopgolf en een geleidelijke opwaartse trend naar nieuwe pieken," aldus Kaleo. De onderstaande grafiek toont de Bitcoin-koers in de aanloop naar de goedkeuring en lancering van de Spot Bitcoin ETFs. Bron: Tr

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.

Huishoudens behalen aanzienlijke winsten met hun beleggingen.   Ben je ook benieuwd hoe Nederlandse huishoudens ondanks alle opschudding in de bankensector winst hebben weten te behalen op hun beleggingen in de eerste drie maanden van dit jaar? Nou, volgens de laatste updates van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben ze niet alleen winst geboekt, maar hebben ze ook een groter deel van hun beleggingsportefeuille toegewijd aan aandelen en obligaties van banken. Je gelooft het misschien niet, maar de gezamenlijke waarde van de beleggingen van Nederlandse huishoudens is in het eerste kwartaal met maar liefst 7,8 miljard euro gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat is toch wel een knappe stijging van ruim 5 procent, toch? Het is eigenlijk voor het eerst sinds eind 2021 dat we zo'n enorme groei hebben gezien in één kwartaal. Ondanks alle turbulentie op de financiële markten door gebeurtenissen zoals het omvallen van regionale banken in de Verenigde Staten en de crisis bij Credit