Doorgaan naar hoofdcontent

Japan zegt dat VS begrip toont voor Tokio's valuta-interventie

 

Japan says U.S. showed understanding on Tokyo's currency intervention
Door Tetsushi Kajimoto

TOKYO (Reuters) -De Japanse minister van Financiën Shunichi Suzuki zei dinsdag dat de Verenigde Staten "tot op zekere hoogte" begrip toonden voor de valutamarktinterventie van Tokio vorige maand, waarmee Japan voor het eerst publiekelijk aangaf dat de VS de maatregel steunde.

De Japanse autoriteiten verkochten dollars en kochten yen in een marktinterventie voor het eerst in 24 jaar, waarbij zij 2,8 biljoen yen ($19,21 miljard) uitgaven om een snelle daling van de yen af te remmen die zij als een bedreiging voor de economie beschouwden.

Hoewel Japanse functionarissen hebben gezegd dat zij niet noodzakelijkerwijs toestemming van de VS nodig hebben voor maatregelen op de valutamarkten, benadrukken zij herhaaldelijk het belang van het verkrijgen van begrip van de VS, dat als legitimiteit wordt beschouwd.

Op bijeenkomsten van de G7 en de G20, aldus Suzuki, heeft hij de bezorgdheid van Japan over de potentiële schade van scherpe bewegingen van de dollar ten opzichte van de yen toegelicht en eerdere afspraken van de G7 over de valutamarkt opnieuw bevestigd.

"Ik heb dergelijke inspanningen voortgezet en we hebben een zekere mate van begrip gekregen van de Amerikaanse autoriteiten voor onze laatste interventie", zei hij tegen verslaggevers.

"Ons standpunt blijft onveranderd dat we ook vanaf nu passende maatregelen zullen nemen in geval van overmatige volatiliteit."

Marktspelers hadden verwacht dat Japan het moeilijk zou vinden om begrip te krijgen van de VS voor valuta-interventie, gezien het vaste geloof van minister van Financiën Janet Yellen in door de markt bepaalde wisselkoersen en de Amerikaanse toezegging om de inflatie te bestrijden via monetaire verkrapping, die de stijging van de dollar heeft aangewakkerd.

Terwijl de Japanse interventie de onophoudelijke stijging van de dollar ten opzichte van de yen kortstondig een halt toeriep, heeft de Amerikaanse munt sindsdien zijn klim hervat en schommelde dinsdagmiddag in de Aziatische handel rond 145,75 yen, net onder het 24-jarig hoogtepunt van 145,90 dat voorafging aan de interventie van 22 september.

"Het is waar dat de huidige markt de solistische kracht van de dollar weerspiegelt," zei Suzuki, eraan toevoegend dat hij de bewegingen op de valutamarkt nauwlettend in de gaten hield met een "sterk gevoel van urgentie".

Suzuki, die een jaar geleden aantrad, zei dat hij de recente interventie van Japan zou uitleggen aan de financiële leiders van de Groep van 20 grote economieën wanneer zij deze week in Washington bijeenkomen, waar hij besprekingen verwacht in het kader van de vraag hoe monetaire verkrapping de wereldeconomie kan beïnvloeden.

Ook Japans top valutadiplomaat, Masato Kanda, liet zich dinsdag uit over de mogelijke valuta-interventie en zei dat de autoriteiten altijd bereid zijn de nodige maatregelen te nemen tegen een te grote volatiliteit van de valuta, aldus omroep TBS.

Kanda zei tegen verslaggevers dat hij overal een beslissing kan nemen over valuta-interventie, ook vanuit een vliegtuig.

($1 = 145,7400 yen)Reacties

Populaire posts van deze blog

Cryptocurrency Transfers of Millions: XRP, Bitcoin en Ethereum in Spotlight

In een dag gekenmerkt door aanzienlijke bewegingen binnen de cryptocurrency-markt, hebben Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en XRP zich ontpopt als brandpunten. Ze houden de cryptogemeenschap in hun greep met transacties van aanzienlijke financiële omvang. De dag begon met een substantiële Ethereum-overdracht. Een bedrag van 14.768 ETH, ter waarde van $33,5 miljoen, verplaatste zich vanuit een niet nader genoemde portemonnee naar het gerenommeerde Coinbase-platform (NASDAQ:COIN). Deze omvangrijke transactie zette het toneel voor een reeks opmerkelijke bewegingen binnen het cryptocurrency-landschap. Vervolgens stroomde naadloos 27,7 miljoen XRP, gelijk aan $14,48 miljoen, naar de Bitstamp-beurs. Sterke aanwijzingen suggereren dat deze overdracht nauw verbonden is met initiatieven die gericht zijn op het versterken van de liquiditeit voor de Ripple Payments-service, waarvoor Bitstamp een essentiële provider is. Het hoogtepunt van de crypto-overdrachten vandaag vond plaats in de afgelopen ure

Bitcoin Rally: BlackRock's BTC ETF Poised to Overtake Grayscale's GBTC in Trading Volume

Bitcoin (BTC) is making waves once again, reclaiming the $43,000 milestone and surging over 2% in a single day. This resurgence follows a 10% dip on January 22, when Bitcoin briefly fell below $40,000. Now, nearly three weeks after the SEC gave the green light to spot BTC ETFs, the crypto market is witnessing heightened activity, with BTC trading volume surging nearly 20% in just 24 hours. The recent dip in Bitcoin's price was attributed to selling pressure from outflows in the Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), a converted BTC exchange-traded fund issued by Grayscale, a prominent crypto asset manager. For the first two weeks after the approval of spot BTC ETFs, GBTC outpaced other ETFs from BlackRock and Fidelity, recording approximately $4 billion in outflows. However, the latest data indicates a potential shift in this pattern. According to Bloomberg's James Seyffart, BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) has emerged with a slight lead, boasting $2 million more in trades

Bitcoin Zakt Naar $40,000 - Laagste Punt Sinds Lancering Bitcoin ETFs

Bitcoin dook maandag naar een dieptepunt van zeven weken, met een koers net onder de $40.000 voor het eerst sinds de lancering van 11 spot bitcoin exchange-traded funds op 11 januari. De grootste cryptocurrency ter wereld stond laatst 3,98% lager op $39.938,00, handelend op het laagste niveau sinds 4 december na een korte opleving. Ether, de op een na grootste cryptocurrency, stond 6,37% lager op $2.328,30. Bitcoin was eerder gestegen vanwege de groeiende opwinding dat de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) bitcoin ETFs zou goedkeuren, waardoor de cryptocurrency toegankelijk zou worden voor een reeks nieuwe investeerders. Bitcoin steeg met ongeveer 70% vanaf augustus, toen een federale rechtbank de SEC dwong haar besluit om de bitcoin ETF-aanvraag van Grayscale Investments af te wijzen, te herzien. Sommige analisten hadden verwacht dat bitcoin aanvankelijk wat van die winsten zou terugdraaien. Anderen zeiden op maandag dat de cryptocurrency moeite had om te concurreren met tr